SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

Eğitimi yap boz tahtasına çeviren AKP hükümeti alt komisyondan geçirdiği Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıyla son çiviyi de çakmış olacak. AKP'lilerin ihalesiz alımlara, teftiş kurullarının lağvedilmesine yol açacak tasarının en tartışmalı maddelerini alt komisyonda görüştürmedi.

Kadrolaşmanın yanı sıra, akademik kadrolara yönelik cezalandırmalara, ihalesiz alımlaraz yol açacak düzenlemeler nedeniyle tepkilere neden olan 104 maddelik tasarı, yangından mal kaçırırcasına alt komisyonda kabul edildi. Tasarının bu hafta Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Eğitim belli bir zihniyetin elinde

CHP'nin muhalefet şerhinde, tartışmalı maddelerin görüşülmeden ana komisyona sevk edildiği belirtildi. Muhalefet şerhinde “Tasarı ile Bakanlığın “milli” olmaktan çıkarılarak bir zümre veya belli bir zihniyet çerçevesinde yapılandırılmaya çalışıldığına” dikkat çekildi.

Tasarı özetle şu değişiklikleri öngörüyor:

Müfettişlik yok ediliyor

»Tasarı ile eğitim sisteminde köklü bir geçmişi olan müfettişlik sistemi yok ediliyor. Müfettişlerin “eğitim uzmanı” kadrolarına atanması ile çocukları ve gençlerin şeriatçı kurumlara teslimine karşı denetimleri zayıflatacağından, yasa dışı eğitim kurumlarının sayılarının daha da artmasına yol açacak.

» Öğretim elemanları tasarının yasalaşması durumunda MEB Proje Okullarına müdür olarak atanabilecek.

» Yurt dışına "yazılı ve sözlü" sınavla öğrenci gönderilmesi uygulamasına son verilerek sadece yazılı ya da sözlü sınav yapılabilecek.

Çocuk işçiliğinin önü açılacak

» Mesleki Eğitim Merkezleri (Eski Çıraklık Eğitim merkezleri) tasarı ile ortaöğretim kapsamına alınırken, fark derslerini verenlerin lise diploması alabilmeleri olanaklı hale getiriliyor. Ortaöğretim tanımı içerisine bu Merkezler’in alınması ile zorunlu 12 yıllık eğitim fiilen sonlandırılmış olacak. 8’inci sınıfı bitiren öğrenciler Mesleki Teknik Eğitim Merkezleri’ne kayıt yaptırarak haftada sadece 1 gün eğitime gidecek ve böylelikle çocuk işçiliği yasallaşmış olacaktır.

İmam hatiplere ayrıcalık

» Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarına üniversite giriş sınavlarında ek puan verilecek. İmam Hatip'lerin bu kapsamda değerlendirilme olasılığı yüksek.

Eski vekillere kıyak

» Öğretim üyeliğinden ayrılarak milletvekilliği ya da bakanlık yapanlar, görevleri sona erdikten sonra ayrıldıkları ya da bir başka yükseköğretim kurumuna atanabilecekler. Böylelikle milletvekili emeklisi olan eski vekiller öğretim üyesi olarak da özlük haklarından kesintisiz yararlanabilecek.

Said-i Nursi'nin hayali gerçekleşecek

» Kurulacak beş yeni devlet üniversitesi arasında Said-i Nursi'nin hayalini kurduğu "Medresetü'z-Zehra'' projesini yaşama geçirmeye yönelik Van Zehra Üniversitesi de bulunuyor.

» Tasarının kanunlaşmasından sonra bir yıl içerisinde Van Zehra Üniversitesi'ni Güçlendirme Vakfı kurulabilecek. Bu üniversiteye Türkçe dışındaki dillerde program açma, yabancı yükseköğretim kurumları ile ortak program yürütme ve her türlü işbirliğine dair protokol imzalama yetkisi veriliyor.

İhalesiz alımların önü açılacak

» Fatih Projesi kapsamındaki mal ve hizmet alımlarını Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına alınıyor. Birçok usülsüzlükle gündeme gelen proje kapsamında ihalesiz alımlara yol verilerek yeni yolsuzluklara zemin hazırlanmış olacak.

Özel eğitim kurumları hedefte

» Özel öğretim kurumu açma ve kapatma ile ilgili yeni düzenlemelere de gidiliyor. Özel öğretim kurumlarının kolaylıkla kapatılmasının yolu açılıyor.

» ÖSYM’de çalışan memurlar arasından Başkanlığın uygun gördüğü kişilerin MEB'e uzman ve uzman yardımcısı olarak atanması öngörülüyor. ÖSYM personelinin sınavsız bir şekilde uzman yapılmasının önünü açan bu düzenleme ile keyfi ve siyasi yapılanmanın önünü daha da açılacak.

Kaynak: Birgun.net