İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Eğitim Sen üyesi Taylan Eren Yenilmez Cemaati’ne dönük soruşturma kapsamında 19 Ağustos’ta gözaltına alındı. Gözaltındaki akademisyen günlerdir avukatlarıyla görüştürülmüyor ve neyle suçlandığını öğrenemiyor.

Eğitim Sen basın açıklaması için yaptığı duyuruda Dr. Taylan Eren Yenilmez’in, hâlâ kendisine yapılan suçlamayı bilmeden polis gözetiminde tutulduğuna değindi. 19 Ağustos sabahı evine yapılan baskınla gözaltına alınan Yenilmez’in avukatı İlkay Bahçetepe ise akademisyenin Harbiye Polis Merkezi’nde tutulduğunu, ancak henüz kendisini göremediklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi’nde Gülen Cemaati’ne dönük operasyon kapsamında 19 Ağustos’ta 62 akademisyen hakkında gözaltına kararı verilmişti. Aynı soruşturma kapsamında 20 Temmuz’da İstanbul Üniversitesi’nde 95 öğretim üyesi görevden uzaklaştırılmış, 25 Temmuz’da da 31 öğretim üyesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alınmıştı. İki profesör de tutuklanmıştı.

İmza kampanyası başlatıldı

Yenilmez için bir de internette imza kampanyası başlatıldı. Başlatılan imza kampanyasında da şu ifadeler yer aldı: Bizler, eşitlik ve özgürlüğe gönülden inanan Taylan gibi birinin böylesi bir cemaatin üyeliğiyle suçlanmasını hakaret kabul ediyor ve bu soruşturma sürecinin en kısa zamanda sonlandırılmasını talep ediyoruz. Söz konusu olan, Hollanda’da üstün başarıyla doktorasını tamamlayıp ülkesine dönmüş ve İstanbul Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışmaya başlayan 33 yaşında bir gencin mesleğine ve ülkesine olan inancıdır.

Darbe sonrası 35 akademisyen görevden uzaklaştırıldı

Batman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Düzgün Çakırca, Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalaması nedeniyle hakkında açılan savcılık soruşturması gerekçe gösterilerek soruşturma süresince görevden uzaklaştırıldı. Yrd. Doç. Dr. Çakırca, “Yanlış ve haksız bir işlem, yasal hakkımızı kullanacağız” diyerek karara tepki gösterdi. Çakırcı ile beraber darbe girişimi sonrası üniversitelerdeki soruşturmalar kapsamında görevden uzaklaştırılan imzacı akademisyen sayısı 35’e yükseldi.

Kaynak: Birgun.net