BİRGÜN ANKARA

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan 2016 yılı bütçesine ilişkin Eğitim Sen Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısında konuşan Genel Başkan Kamuran Karaca, 2016 Merkezi Bütçe Tasarısı'nın, tıpkı geçmiş yıllardaki gibi başta eğitim ve sağlık olmak üzere, kamu hizmetleri alanında yaşanan ticarileşme ve piyasalaştırma uygulamalarına paralel bir mantık ile hazırlandığını söyledi.

HANGİ KALEMLERE HARCANDI?
Karaca, 2016 MEB bütçesi, önceki yıllardaki bütçelerin kopyası sayılabilecek bir anlayışla, eğitim sisteminin ve yükseköğretimin en temel ihtiyaçlarını görmezden gelen, sadece zorunlu harcamaların dikkate alındığı bir içerikte hazırlandığını kaydetti.


Karaca, "2014 yılında 62 milyar TL olan MEB bütçesi, artan okul, derslik, öğretmen ihtiyacı ve acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarına rağmen 2016 yılı için 76 milyar 354 milyon TL olarak öngörülmüştür. Bütçe rakamları içinde en kapsamlı ve en yaygın kamu hizmetleri içinde yer alan eğitime ayrılan payın sadece rakamsal büyüklükleri üzerinden övünenlerin, yıllardır bu payların nerelere, hangi kalemlere harcandığı konusuna hiç değinmemesi dikkat çekicidir" diye konuştu.

AYRILAN PAY DEĞİŞMEDİ
13 yıllık AKP iktidarı döneminde MEB bütçesinin milli gelirden ayrılan payın değişmediğini ifade eden Karaca, "AKP hükümeti döneminde eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 6’nın ancak yarısı kadardır" dedi.

MEB bütçesinin rakamsal büyüklüğünün temel nedeni, hükümetin eğitime verdiği önemden değil, büyük ölçüde personel harcamalarından kaynaklandığını söyleyen Karaca, MEB bütçesinin yüzde 69'unu personel giderleri ve yüzde 11'inin ise sosyal güvenlik devlet primi giderlerine gittiğini belirtti.

'30 BİNİ ZORLAYACAK'
TÜİK’in 2014 eğitim harcamaları araştırmasına göre 2014’te toplam eğitim harcamasının 113 milyar 571 milyon TL olduğunu belirten Karaca şöyle devam etti: ''Aynı dönemde halkın cebinden yaptığı eğitim harcamaları ise özellikle 4+4+4 sistemi sonrasında hızlı bir artış göstermiştir. 2011 yılında 13,6 milyar TL olan cepten yapılan eğitim harcaması miktarı, ilk üç yıl içinde yaklaşık 10 milyar TL artarak 22,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Eğitimde yaşanan ticarileşme ve özel okul teşviklerinin aynı hızda sürmesi durumunda cepten yapılan eğitim harcamalarının 2016’da 30 milyar TL’yi zorlayacak.''

Kaynak: Birgun.net