BİRGÜN/ANKARA

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilen 5 Ekim’de, ihraç edilen ve açığa alınan öğretmenler, Türkiye’nin pek çok noktasından Ankara’ya geldi. Ankara’ya gelen öğretmenlerin ortak sloganı ise, “Öğretmenimden elini çek” oldu.

Dünya’nın pek çok yerinde öğretmenler bu günü neşe ve mutlu geçirirken, Türkiye’de yaşayan öğretmenler, buruk, endişeli ve gelecek kaygısı taşıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen ve açığa alınan yaklaşık 50 bin işsiz öğretmen bu günü kutlayamıyor.

Protesto eylemine Türkiye’nin birçok ilinden açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenin yanı sıra emek ve demokrasi güçleri temsilcileri de katıldı. Kurtuluş Eğitim Sen’in Ankara Şubeleri önünde toplanan öğretmenler, “Ne darbe ne OHAL, demokrasi derhal”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile MEB önüne yürüdü. Basın açıklamasını yapan, Başkan Kamuran Karaca, “Türkiye’nin öğretmenleri 5 Ekim’i kamuda yanan ihraçlar ve açığa almaların gölgesinde ciddi anlamda işsizlik tehdidiyle ve sözleşmeli/güvencesiz istihdam uygulamaları ile karşılamaktadır” dedi.

Sendikalı öğretmenler yıldırılmaya çalışılıyor

Ülkenin dört bir yanında fedakarca görev yapan öğretmenlerin önemli bir bölümünün Dünya Öğretmenler Günü’nü darbe girişimi sonrası yaşanan ihraçlar, açığa almalar, gözaltı, tutuklama, soruşturma ve sürgün gibi anti demokratik uygulamalar ile karşıladığını ifade eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de on binlerce öğretmen sadece sendikalı olduğu, sendikalarının aldığı eylem kararlarına katılarak demokratik haklarını kullandığı için cezalandırılmak ve sindirilmek istenmektedir. Sendikal faaliyetleri yasa dışı bir şekilde suç kapsamına almaya çalışan MEB’in zorlaması ile 20 bine yakın Eğitim Sen üyesi cezai yaptırımlar üzerinden yıldırılmaya çalışılmaktadır.”

Karaca, emek, demokrasi, hak, özgürlük ve barış talebini örgütlü mücadelesinin olmazsa olmazı olarak gören Eğitim Sen üyelerinin darbeci zihniyetle hareket edenlerin hedefi olmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

Torpile dayalı mülakatlar iptal edilmelidir

OHAL kapsamında çıkarılan 668 sayılı KHK ile mülakat uygulaması üzerinden “sözleşmeli öğretmenlik” uygulamasının başlatıldığını belirten Karaca, “Darbe girişimi sonrası 15-20 bin arası sözleşmeli öğretmen alımı yaptı. Gerekli puanları alan öğretmen adayları daha sonra sözlü mülakata tabi tutuldu. Mülakatlarda öğretmenlere, ‘Reis denilince aklınıza kim geliyor?’, ‘Oruç tutuyor musunuz?’ gibi öğretmenlik mesleği ile hiç ilgisi olmayan, tamamen siyasi içerikli sorular soruldu. Torpile ve önceden hazırlanmış listelere dayandırılma endişesi yaratan mülakat sınavları iptal edilmeli, öğretmenler KPSS puan üstünlüğü sıralamasına göre kadrolu olarak atanmalıdır” diye konuştu.

5 Ekim sadece kutlama değil, mücadele günüdür

“5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, bizler için sadece ‘kutlanan’ bir gün değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelenin simgesi olan evrensel bir gündür” diyen Karaca, şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz bütün olumsuz koşullara, sendikal faaliyetlerimizi baskı alıntına alma girişimlerine, darbeci zihniyetin eğitime yönelik dayatmacı politikalarına karşı örgütlü mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.

Eğitim Sen olarak, dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik, örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyor, yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.”​

Kaynak: Birgun.net