Sol’dan Ahmet Çınar’ın haberine göre kamulaştırılmış arazilerden oluşan Ege Üniversitesi yerleşkesi peyderpey özel kuruluşlara rant alanı olarak sunuluyor. Son olarak Bilfen adlı ticari kuruluş EÜ yerleşkesine yeni bir lise ve fen lisesi yapmak için inşai faaliyete başladı.

Ege Üniversitesi, ticari kuruluşlara kiraladığı arazilerle yine gündemde. Son zamanlarda EÜ yerleşkesi arazileri, Bilfen adlı özel okullar grubuna kiraya verildi. 2015-2016 eğitim öğretim yılında bu arazilere anaokulu ve ilkokul kuran Bilfen, şimdi de yeni araziler üzerinde lise inşaatı yükseltiyor.

Ticari sır
EÜ yönetimi, söz konusu arazileri Bilfen’e hangi ihale süreçleriyle, ne koşullarda ve kaç liraya verdiğini ise “ticari sır” gerekçesiyle açıklamıyor.

Üniversitenin, kapasitenin artması nedeniyle yeni inşaat alanları gereksinimi varken, mevcut arazilerin özel ticari şirketlere kiralanması dikkat çekiyor.

Geçen yıl yerleşke içinde faaliyete başlayan özel Bilfen İlkokulu’yla ilgili, bilgi edinme yasası uyarınca yöneltilen “Üniversite arazisini Bilfen’e kaça kiraladınız” sorusu “ticari sır” olduğu gerekçesiyle üniversite yönetimi tarafından yanıtlanmamıştı.

Üniversite yönetimi şu yanıtı vermişti:

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na dayanarak yapmış olduğunuz 268302 sayılı başvurunuza istinaden, EÜ Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik daire Başkanlığından alınan yazılı bilgide, ‘İlgili başvuru incelenmiş olup, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun ‘Ticari Sır’ başlıklı 23. maddesi ifadesi gereği talebiniz değerlendirilememiştir’ şeklinde belirtilmektedir. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 24. maddesi ‘İtiraz Usulü’ uyarınca, kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz edilebilir. İtiraz yazılı olarak yapılır. Bilgilerinize.

2016-2017 eğitim öğretim yılı için ücret tarifesini açıklayan Bilfen yönetimi, birinci sınıf öğrencilerinden 30 bin 200 lira artı KDV, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıflar için 29 bin 180 lira artı KDV, beşinci, altıncı, yedinci, sekizinci sınıflar için 31 bin 430 lira artı KDV tahsil edecek. Yemek ücreti olarak da yıllık 3 bin 295 lira artı KDV alınacak.

Yıllardır ranta açılıyor
Ege Üniversitesi arazilerinin özel şirketlere kiralanması yeni bir olay değil. 30 yıla yakındır yağmaya açılan EÜ yerleşkesi, 1998’de Tepe Emlak’a 2 bin 500 öğrenci kapasitlei yurt, çarşı, sosyal tesis yapılmak üzere 49 yıllığına kiralanmıştı.

EÜ arazilerinin diğer özel şirketlere rant alanı olarak açılması ise şöyle gerçekleşmişti:

* Yaklaşık 30 bin metrakarelik alana KİPA Bornova Alışveriş Merkezi kuruldu. Başlangıçta (1991 yılında) 100 Türk işadamı tarafından kurulunan KİPA’nın çoğunluk hissesi 2 yıl önce AB üyesi İngiltere’nin ünlü perakende şirketi olan Tesco’ya satıldı ve adı Tescı Kipa oldu.

* Ege Üniversite Tıp Fakültesi hastanesinin arkasındaki gelişme bölgesi olan 70 bin metrekarelik alan da elden çıkarıldı. Bu alanın yaklaşık 30 bin metrekarelik bölümüne 6 Nisan 2006’da İsveç’in ünlü mobilya şirketi IKEA, mağaza açtı.

* Hastanenin gelişme bölgesinde geri kalan yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda ise bir başka Almanya’nın Otto Nagel firması tarafından tarafından Türkiye’de kurulan proje geliştirme şirketi Turkmall ile Hollanda MDC firması ortaklığında kurulan Forum Bornova adlı AVM açıldı.

* Yaklaşık 20 bin metrakarelik alanda Fransız Kültür Merkezi partnerliğinde Fransızca eğitim veren Özel Tevfik Fikret Lisesi’nin ilkokulu açılmıştı.

* Tıp Fakültesi Hastanesi’nin arkasında da özel bir şirket tarafından lüks bir otel inşa edilmişti.

Kaynak: Birgun.net