Yaklaşık 3 yıldır AKP hükümetlerinde İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Efkan Ala sürpriz bir kararla görevinden alındı ya da istifa etti. Başbakan Binali Yıldırım, gelişmeyi dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından duyurdu.

Efkan Ala’nın yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi. İstifa haberine Ankara gazetecileri bile ‘hazırlıksız’ yakalandı. Kulislerde herkes aynı sorunun yanıtı aradı. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı "Efkan Ala neden istifa etti?" sorusunun yanıtını aramaya çalıştı.

İşte ilk değerlendirmeler…

Sürpriz gelişmeye ilişkin Ankara koridorlarında farklı yorumlar yapıldı. Bunlardan en çok telaffuz edileni ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ ile mücadelenin hızından ve koordinasyon konusundaki uyumsuzluğundan memnun olmaması” yorumu oldu. Efkan Ala'nın geçtiğimiz hafta paylaştığı “17-25 Aralık'ta 81 il emniyet müdürünün 74'ünün, daire başkanlarının tamamının, 7 bin istihbaratçıdan 6 bin 500'ünün FETÖ mensubu olduğu” bilgisinin de tüm bunlara deyim yerindese ‘tuz-biber’ olduğu değerlendirmeleri yapıldı.

DARBE GECESİ ‘ULAŞILAMAYAN ADAM’

Yine AKP kulislerinde, darbe gecesi Efkan Ala'ya uzun süre ulaşılamadığı konuşulmuş, Ala ise daha sonra yaptığı açıklamada “o sırada Erzurum'dan uçakla Ankara'ya ulaşmaya çalıştığını” söylemişti. Başkent’te; Ala’nın ’15 Temmuz gecesi performansının’ da ‘görevden alınma’ sürecinde ‘önemli bir detay’ olduğu konuşuluyor.

“DİYARBAKIR BAĞLANTISI”

Ala’nın görevden ayrılması konusunda en çok “Diyarbakır bağlantısından” bahsediliyor. Ala, 2004-2007 tarihleri arasında Diyarbakır’da vali olarak görev yapmıştı. Tıpkı Ala gibi Diyarbakır’da 2000’li yıllarda valilik yapan iki isim, Hüseyin Avni Mutlu ve Cahit Kıraç, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmışlardı. Diyarbakır’da FETÖ bağlantılı çok sayıda vakıf, okul ve dernek de kapatılmıştı.

Kaynak: Birgun.net