BURAK ABATAY / [email protected]
@abatayburak

24, 25, 26 , 27 ve 28 Ağustos tarihlerinde yapılacağı duyurulan Türkiye'nin en önemli festivallerinden olan Zeytinli Rock Festivali, Edremit Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamayla, darbe girişimi sonrasında 21 Temmuz'da ilan edilen ve 90 gün sürecek OHAL gerekçesiyle Edremit ilçesi sınırları dahilinde OHAL bitimi sonrasındaki bir tarihe erteleneceği duyuruldu.

Edremit Kaymakamlığı'nın internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, "İlçemizde 24, 25, 26 , 27 ve 28 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan Zeytinli Rock Festivali; 15 Temmuz silahlı darbe teşebbüsü nedeniyle 21.07.2016 tarih ve 29777 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve ülkemiz genelinde 90 gün süreyle ilan edilen olağanüstü hal kapsamında; milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması amacıyla, Edremit Kaymakamlığı İlçe Olağanüstü Hal Bürosunun kararı ve Valilik Makamının onayı ile Edremit ilçesi sınırları dahilinde olağanüstü halin kaldırılmasına kadar ertelenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri yer aldı.

Organizatör Milyon Yapım tarafından ise erteleme kararına dair Festival Komitesi'nden henüz açıklama yapılmadığı belirterek, "Pek çok şehirde konserler ve festivaller devam ederken, normalleşmeye çalıştığımız şu günlerde Türkiye'nin en büyük festivalinin ertelenmesi gibi bir seçenek gündemimizde bulunmamaktadır. Cuma günü mesai saatleri içerisinde yapacağımız açıklamaya kadar söylenenlere ve yazılanlara itibar etmeyiniz" denildi.

Açıklamanın yapıldığı an itibariyle Edremit Kaymakamlığı'nın "erteleme kararı" sosyal medyada tepkiyle karşılanırken Zeytinli Rock Festivali'nin organizatörü Umut Kuzey olayı BirGün'e değerlendirdi.

Bu yıl Selda Bağcan, Bülent Ortaçgil, Duman, Teoman, BaBa ZuLa gibi birçok ünlü müzisyenin katılacağı Zeytinli Rock Festivali'nin ilk yılından bu yana, üç senedir yıkılmış festival kültürüne destek sunduğunu ifade eden Kuzey, bu yılki festivali organize edebilmek için de, yurtdışında ve yurtiçinde çok sayıda yabancı ve yerli ismi festival kadrosuna dahil etmek için de inanılmaz çabalar sarf edildiğini söyledi.

Zeytinli Rock Festivali'ni ve festival kültürünü anlatmak içinse 18 üniversite gezdiğini ifade eden Umut Kuzey, "Bu erteleme kararı öncesinde bizzat ben 10 kere görüşme talep etmeme rağmen ne Kaymakamlık, ne de emniyet birimleri görüşmemizi kabul etmedi. Bu taleplerin hepsi kayıt altında. Normal şartlar altında Kaymakamlık'ın bir festivali ertelemek gibi bir yetkisi yok. Biz 140 özel güvenlik görevlisi, 6 özel eğitimli köpek ve alana girişte konumlandırılmış onlarca x-ray cihazıyla önlemimizi aldık. 2 yıldır tek bir adli vakanın yaşanmadığı Zeytinli Rock Festivali'nin OHAL bahane edilerek ertelenmesinin altında bir kasıt olmalı." dedi.

Sözlerine açıklık getiren Umut Kuzey, şu ifadeleri kullandı:

"Kasıt var diyorum çünkü bizimle görüşülmeden sabaha karşı 05.00'da Kaymakamlık'ın internet sitesi üzerinden yapılan açıklama ve  muhabirlerinin çağırılarak haberleştirilmesi bir kastı işaret ediyor.

Kasıt var çünkü Bursa'da Nilüfer Festivali devam ediyor. Yine Balıkesir Ayvalık'ta, Cunda'da Motor Festivali oldu. Burhaniye'de Mustafa Ceceli konseri yapıldı. Yapılan işin rock müzik festivali olmasından dolayı mı sorusu akıllara geliyor.

Edremit dahil olmak üzere civar ilçelerde yüzlerce esnaf hazırladıkları dilekçeleri 'Biz bir yıllık işimizi 5 günde yapıyoruz' denilerek Kaymakamlık'a gönderdi. Festivalin olması bu çevrenin maddi kalkınmasını da gerçekleştiriyor. Tüm otellerin o tarihler için rezervasyonları doldu. Marketler, restoranlar o günler için stoklarını yaptı.

Biz bu festivalin yapılması için gereken her şeyi yapacağız. Üst merciilerle görüşmelerimiz sürüyor."

Kaynak: Birgun.net