GÜLSEN İŞERİ

Kendine özgü yorumu ve seçtiği eserlerle adından söz ettiren Duygu Koçak, ikinci albümü Bahar Kokulu Türküler ile yeniden İber Prodüksiyon etiketiyle dinleyicileriyle buluştu. İlk albümde olduğu gibi bu albümde de Anadolu coğrafyasının seçkin eserlerine yer veren sanatçı, anonim eserlerin yanı sıra, Zülfü Livaneli’nin müziğini yaptığı “Nefesin Nefesime”, Ali haydar Timisi’nin söz ve müziğini yaptığı “Seher Yeli” gibi özgün eserlere de yer veriyor. “Seher Yeli”ne Caner Erzincan klip çekerken Pir Sultan Abdal’ın eseri “Demedim mi”yi de Murat Alphan klip çekti.

Duygu Koçak ile hem yeni albümünü hem de hayatı konuştuk.

»‘Bahar Kokulu Türküler’ uzun bir aradan sonra çıktı. ‘Karam’ ile adınızdan söz ettirmiştiniz. ‘Karam’ı geride bıraktınız ama hala konuşuluyor?

‘Karam’ çok sevildi, öyle olacağını düşünerek seslendirdiğim bir türküydü. Hep yeri başka olarak kalacak. Müzik kariyerimdeki en önemli albümdü, ilk göz ağrısı, farklı bir yeri daima olacaktır.

»İkinci albüm için uzun ara vermenin bir nedeni var mı?

Bir nedeni yok, hatta bu kadar uzun bir ara vermeyi düşünmüyordum. Albüm üç yıl önce bitmişti, ancak bildiğiniz gibi elimizde olmayan sorunlardan kaynaklı ertelendi. Bunun yanında yaşadığımız toplumsal olaylar albümü bitirme sürecini uzattı. Bazen planladığımız gibi, kafamızda düşündüğümüz gibi zamansal olarak planlar uymuyor. ‘Bahar Kokulu Türküler’ o yüzden uzun sürdü.

»Albümde besteler ve anonim türküler var. Aslında bu tarzınızdan hiç vazgeçmemişsiniz?

Bir şekilde bütünleştiğim, ruhumla okuduğum, sanki kendimi anlattığım türküleri seçiyorum. Söylerken bunu hissediyorum, çok benden. Repartuvarı oluştururken buna dikkat ediyorum. Bunun yanı sıra beni tanıyanlardan öneriler alıyorum. O türkülerde kendimi buluyorum. Hem ‘Karam’ hem de bu albüm başından sonuna dinlenildiğinde “samimi ve içten olmuş” denmesi beni çok mutlu ediyor.

»Çocukluğunuzdan bugüne uzanan türküler var mı?

Çocukluğumdan bugüne kadar türkü söyledim. Söylerken de özgün eserleri çok sevmişimdir. Mesela çocukluğum Zülfü Livaneli albümleriyle geçti. Kulağımda hep o besteler vardı. Sahnede, konserlerimde hep seslendirdim.

Ȃocukluktan gelen bir istek diyelim o zaman.

‘Karam’ı oluştururken tam anlamıyla bir türkü albümü istemiştim. Anadolu’nun 7 bölgesinden de türküler olsun dedim. Yeni albümümde yeni eserlere yer vermeye karar verdim. Bu benim zaten aklımda da olan bir şeydi.

»Bu albümde de çok değerli isimler var. Ayrıca klibinizi de Caner Erzincan çekti değil mi?

Bu albümde yeni türküler seslendirmek istemiştim. Ali Haydar Timisi’nin ‘Seher Yeli’ eseri de onlardan biriydi. İlk klibimiz ‘Seher Yeli’ne çekildi. Caner Erzincan çekti. Tabii ki yine çok sevdiğim çalışmalardan biri olan Zülfü Livaneli’nin ‘Nefesim Nefesim’e de klip çektik.

»Bu albümde de yine deyişlerden vazgeçmemişsiniz.

Konservatuvar yıllarımda öğrendiğim Pir Sultan Abdal’a ait bir deyiş vardı, melodi ve müzik olarak çok beğeniyorum. “Güzel aşık cevrimizi çekemezsin demedik mi” deyişi benim için özeldir. Buna da klip çekmeyi düşünüyoruz. Günümüze uygun bir çalışma, Pir Sultan Abdal benim için de değerli bir ozan.

»Bir de eğitimci yanınız var. Müzik sizin için ne anlam ifade ediyor?

Çocukluğumuza dayanıyor. Hakikaten müzik bir insanın doğumundan itibaren ruhunda olan bir şey. Yaratılışınızdan getirdiğiniz bir özellik. Aile bana destek verdi. Babacığıma her zaman teşekkür ediyorum, bana “kızım müzik yapacaksan okuluna gitmelisin” dedi. Okulda keşfedilirdiniz. Liseden itibaren Çorumlu olmam nedeniyle Ankara Hacettepe Üniversitesi’nin kapısını çaldık. Orada gerekli sınavlara girip başladım.

»Liseden itibaren konservatuvar o halde?

Devlet konservatuvarı ile birlikte lise. Yarı zamanlı şan eğitimine başladım. Liseyi bitirdikten sonra Batı Müziği eğitimi almak istedim ancak bize ait kültür olmaması beni Türk Müziği Konservatuvarı’na yönlendirdi. Bu da tabi ki İstanbul Teknik Üniversitesi oldu. Orada da şan bölümüne devam ettim. Hem halk müziği eğitimi hem de sanat müziği eğitimi aldım.

»Kendiniz de beste yapıyor musunuz?

Ürettiklerimi paylaşmak istiyorum. Daha çok albüm yapmak vs. Belki bir sürpriz olabilir, kendi yazdığım özgün bir eserle dinleyenlerimi buluşturabilirim..

Kaynak: Birgun.net