HÜSEYİN ŞİMŞEK

Suriye sınırında yaşanan askeri hareketlilik sonrası Kilis’ten Türkiye’ye girmek isteyen Suriyeliler, sınır kapısının kapalı olması nedeniyle insan kaçakçılarının ağına düşüyor. Hükümet tarafından alınan ‘sözde’ önlemlere rağmen her gün onlarca Suriyeli tarlaların arasından oluşturulan yollardan kaçakçıların aracıyla sınırı geçiyor.

AKINCILAR'DAN HAVAR'A
Sınır hattına örülen 3 metre yüksekliğindeki duvar nedeniyle sınıra sıfır mesafede olan Akıncılar köyünden yapılan kaçak geçişlerin yönü, Öncüpınar’a daha yakın olan Havar köyüne kaydırıldı. Havar köyüne girerek takip ettiğimiz kaçakçılar, zeytin bahçelerinin arasındaki araç trafiği nedeniyle doğal olarak oluşan yolu kullanıyor.



Havar köyünde yaşayanlar her akşam Kilis kent merkezinden gelen araçlarla kaçak geçişlerin yapıldığını ve sınıra duvar örülmesinden sonra kaçakçıların geçiş için aldıkları parayı arttırdıklarını anlatıyor. Köy sakinlerine göre duvar örme işleminden önce oluşturulan gizli yollardan kaçak geçiş için kişi başı 125 lira alan kaçakçılar, duvar inşaatının ardından kişi başı yaklaşık 900 liraya insan kaçırmaya devam ediyor.

3’ÜNCÜ YOL KULLANILIYOR
Suriyelileri 10’arlı ve 20’şerli gruplar halinde Kilis’in sınır boyundaki Havar köyünün tam karşısında bulunan ve ‘Üçüncü yol’ olarak ifade edilen yerden alarak, zeytin bahçelerinden araçlarla kent merkezine taşıyan kaçakçıların sayısının her geçen gün arttığı da ifade ediliyor. Köy halkının anlattıklarına göre, kaçakçılar sınırda devriye görevi yapan askerlere yakalandıklarında Suriyelileri bırakarak kaçıyor.
İnsan kaçakçılarının geçişini önlemek için duvarın Türkiye’ye bakan tarafına asılan dikenli tel örgü, köy halkı tarafından çamaşır asmak için de kullanılıyor. Sınır hattında bulunan askerlerin kulübelerine 25 metre mesafedeki tel örgülerin bir kısmının kaçakçılar tarafından sökülmesi, geri kalan kısmının ise köy halkı tarafından yıkanan elbiselerin kurutulması için kullanılması dikkati çekiyor.

Kaynak: Birgun.net