AKP’nin yeni genel başkan ve ‘düşük profilli’ yeni başbakan adayının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğu resmen açıklandı. Yıldırım ilk mesajına fıkra ile başladı, ‘terörle mücadele’ ile bitirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MKYK darbesi ve ‘Pelikan bildirisi’ ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapmış, ‘zaruret’ nedeniyle görevini bıraktığını açıklamıştı. Davutoğlu’nun ‘görevden alınması’ üzerine ise kulislerde Erdoğan’ın damadı, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra en güçlü aday olarak Binali Yıldırım’ın ismi geçiyordu.

AKP MKYK toplantısı ardından Genel Merkez’de düzenlenen basın toplantısıyla yeni genel başkan ve başbakan adayının Binali Yıldırım olduğu resmen açıklandı. Açıklama sırasında salonda bulunmayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 19 Mayıs programı nedeniyle Çankaya Köşkü’ndeki programa katıldığı öğrenildi. Ancak Davutoğlu, ismi açıklandıktan sonra Yıldırım’ı telefonla arayarak tebrik etti.

Tarafsız değil!

Yıldırım’ın ismini açıklayan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsız olmadığını ilk kez resmi ağızdan ifade etti. “Kurucu liderimiz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a saygılarımızı arz ediyoruz. Vakit kaybettiren, boş yere uğraşmak zorunda kaldığımız bir tartışma devam ediyor. Kapatmanın zamanı gelmiştir” diyen Çelik, “Cumhurbaşkanımızla, liderimizle AK Parti kadroları arasında bir milim mesafe bile yoktur, bundan sonra da olmayacaktır” diye konuştu.

Çelik, “İstişarelerde gösterdikleri katılımla, bu istişarelerin neticesinde bir tablo ortaya çıkmıştır ve çok değerli bir arkadaşımız, İzmir milletvekilimiz, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım genel başkan adayı olmuştur” ifadeleriyle yeni genel başkan adaylarını tanıttı.

Fıkra ile başladı

Daha sonra kürsüye çıkan Yıldırım, konuşmasına bir ‘Temel fıkrası’yla başlayıp, şunları söyledi: “Aklıma bir şey geldi. Temel konuşma yapmaya hazırlanıyormuş, kürsüye çıkmış, bakmış ki konuşması yok. Benimki gibi. Sonra dönmüş demiş ki ‘Buraya çıkarken konuşmamı bir Allah biliyordu bir ben. Şimdi Allah biliyor.’“

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da ‘hizmetleri’ nedeniyle teşekkür eden Yıldırım, “kurucu başkanımız, liderimiz başta olmak üzere partimizin her kademesinde arkadaşlarımızla tam bir uyum içinde çalışarak büyük Türkiye hedeflerine ulaşmak için tüm gayreti göstereceğiz” vurgusu yaptı.

Yıldırım, sözlerini “Diyarbakır’da hunharca katledilen vatandaşlarımızın yanına gitmeden önce şunu herkese söylemek istiyorum. Milletim rahat olsun. Bu terör belasını Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız” diye noktaladı.

Şimdi ne olacak?

Kulislerde, 22 Mayıs’taki AKP 2. Olağanüstü Kongresi’nde genel başkan seçilmesi beklenen Binali Yıldırım’ın aynı gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hükümet kurmakla görevlendirileceği konuşuluyor. 65. Hükümet’in hafta içinde kurulması bekleniyor.

Yeni hükümet kurma görevlendirmesinin yapılması için Davutoğlu’nun Başbakanlık’tan istifa ettiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kongrenin yapılacağı pazar ya da pazartesi günü sunması gerekecek.

22 Mayıs’ta başlayacak bu takvim kapsamında; bir hafta içinde görevlendirme ve yeni kabine, yaklaşık on gün içinde de program ve güven oylaması süreci dikkate alındığında, yeni hükümetin en geç haziran ayının ilk yarısında göreve başlamış olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Birgun.net