Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'ne katılan heyet başkanları onuruna Dolmabahçe Sarayında akşam yemeği verdi. Davete gelenleri eski Türk devletlerinin askerlerini sembolize eden kıyafetler giyen ve kamuoyunda duşakabinoğulları olarak bilinen görevliler karşıladı. Erdoğan ve eşinin saraya gelişi sırasında Mehter takımı Devlet Marşı çaldı.

Dolmabahçe Sarayı Büyük Muayede Salonu'nda düzenlenen yemek öncesi konukları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile eşi Hülya Çavuşoğlu karşıladı.

Mehter marşları eşliğinde gerçekleştirilen karşılamada, Cumhurbaşkanlığı Forsunda yıldızlarla simgelenmiş Türk devletlerinin askerlerinin kıyafetlerini giyen duşakabinoğulları da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ise Mehter takımının çaldığı Devlet Marşı ile salona girdi.

Erdoğan, salona girince ilk kez Antalya'da düzenlenen G-20 Zirvesi'nde uygulanan ve üzerinde Dünya İnsani Zirvesi aile fotoğrafının yer aldığı tabloda isminin üzerine imza attı. Tablonun bir örneği, heyet başkanlarına da gönderilecek.

Yemeğe, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve eşi Yoo (Ban) Soon-taek de katıldı. Yemekte Aliyev ve Abbas'ın baş köşelerde, Erdoğan'ın sağında ve solunda oturmaları dikkat çekti. Aliyev ve eşi Erdoğan'ın hemen sağında yer alırken, Mahmud Abbas ise sol tarafında oturdu. Erdoğan'ın hemen yanında ise BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ve eşi yer aldı.

İstanbul'daki zirveye katılan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dolmabahçe Sarayındaki akşam yemeğinde yer almadı. Anastasiadis'in KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın katılması nedeniyle yemeğe iştirak etmediği öğrenildi.

Kaynak: Birgun.net