ONUR EREM / [email protected]
​@onurerem

Panama’da off-shore hesaplar açmak için danışmanlık hizmeti veren Mossack Fonseca’ya it belgelerinin sızdırılmasının ardından geçen bir buçuk ayda dünyanın pek çok ülkesinde belgelerde adı geçenlerle ilgili soruşturma başlatılırken, Türkiye’de hükümet yetkilileri bu konudaki sessizliğini korumaya devam ediyor.

Panama Belgeleri’nin yayınlanmasından sonra diğer ülkelerin attığı adımlardan bazıları şöyle:

» Birleşik Krallık, Nijerya, Kenya, Fransa, Hollanda ve Afganistan ortak bir şirket sahipliği veritabanı kurup bu verileri yalnızca kamu görevlilerine değil, herkese açık hâle getirme konusunda uzlaştı.

» Birleşik Krallık, para aklamaya karşı yeni bir yasa çıkardı.

» Japonya vergi kaçakçılığına karşı eylem planı hazırladı.

» Panama finansal bilgileri otomatik olarak dünyayla paylaşacağını duyurdu.

» Pakistan’da Yüksek Mahkeme, hükümetten Panama Belgeleri’nde adı geçenlerin araştırılması için özel bir araştırma komisyonu kurulmasına olanak sağlayan bir yasa hazırlamasını talep etti.

» Meksika’da yürütülmekte olan yolsuzluk soruşturmaları Panama Belgeleri’ni de içerecek şekilde genişletildi.

» Endonezya’da vergi dairesi, Panama Belgeleri’nde adı geçen 272 Endonezyalı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

» Kanada, Avustralya, Fransa, Hollanda, Almanya, ABD, Sri Lanka, Vietnam, İsveç ve Norveç, belgelerde adı geçen yurttaşlarını ve kurumları incelemeye aldığını açıkladı.

» Avusturya, hem belgelerde adı geçenler hakkında soruşturma başlattıklarını hem de kendileriyle bilgi paylaşımında bulunmayan ülkelere yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Çalık’tan Sabancı’ya...

Dünyada bunlar olurken, Türkiye’de hükümet, yargı veya Cumhurbaşkanı’ndan bu konuda bir soruşturma veya inceleme açıklaması gelmedi. Oysa belgelerde Türkiye’den de çok sayıda kişi bulunuyor. Doğan, Sabancı, Zorlu, Çarmıklı, Hattat, Altınbaş gibi Türkiye’nin önde gelen ailelerinden isimlerin yanısıra listede Erdoğan’ın çocuklarını yurtdışında okutan Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, Beşiktaş’ın eski başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, eski Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) başkanlarından Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan ve yine eski TÜSİAD başkanlarından Erkut Yücaoğlu da bulunuyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın da uzun süre CEO'luğunu yaptığı Çalık Holding'e bağlı Çalık Enerji, Koç ve Enka’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda şirketin de Panama’da hesapları olduğu belgelerde ortaya çıkmıştı.

101 şirketin adı geçiyor

11 milyondan fazla dokümanın ‘sızdırılması’yla ortaya çıkan ‘Panama Belgeleri’ nin offshore hesap kayıtlarının kamuoyuna açıklanan ikinci bölümünde Türkiye’den toplamda 500 kişinin isminin geçtiği ortaya çıkmıştı. Türkiye’yle bağlantılı olan offshore şirketi sayısıysa 101 olarak kayda geçmişti. Panama belgeleri, Wikileaks’da ortaya çıkan belgelerin bin beşyüz katı olarak biliniyor.

Kaynak: Birgun.net