SEBAHAT KARAKOYUN

TBMM Anayasa Komisyonu, AKP ve HDP'liler arasında yumruklaşmaya varan kavgayla ertelenen ilk toplantısının ardından tartışmalı dokunulmazlık düzenlemesi için yeniden toplandı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, toplantı başlamadan önce tüm partilerin grup sözcüleriyle bir araya geldi.

SALONDA SIKI YÖNETİM

İlk toplantıda, alınan karar değiştirilmedi ve komisyon üyeleri ile birlikte çalışanların dışında danışmanlar giremedi. Kamera ve foto muhabirlerinin girmesine izin verilmeyen salona muhabirler koridorda ve salon girişinde olmak üzere iki ayrı noktada kimlik kontrolüyle alındı. Salonda bulunan gazetecilerin cep telefonu ile fotoğraf çekmelerine de izin verilmedi ancak bazı milletvekilleri toplantı süresince cep telefonlarıyla video kaydı yaptı. Katılımın kalabalıklığı nedeniyle ilk toplantıda olduğu gibi izlemeye gelen çok sayıda milletvekili ve gazateci ayakta kalırken salondaki sıcak ve havasız ortam da rahatsızlık yarattı.

AKP VE MHP İŞBİRLİĞİ

Şentop başkanlığındaki toplantıda HDP'nin teklifin öncelikle alt komisyonda ele alınması, toplantının daha geniş bir salonda yapılması, danışmanların katılımı ve kapalı devre yayına ilişkin önerileri, AKP ve MHP'ililerin oyuyla reddedildi. HDP'nin alt komisyon önerisine CHP de destek verdi.

AKP'LİLERDEN "MÜSTEHZİ GÜLÜŞ"

Toplantı başladığında ilk olarak HDP'li Meral Danış Beştaş'a söz verildi. Konuşmasına başlarken salonun yetersizliğinden yakınan Beştaş, ilk toplantıda yaşananlar nedeniyle HDP Grubu'nda görev yapan danışmanlara yönelik bir linç kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun HDP'li danışmanları hedef alan "Meclis'in kapısından geçemeyecekler" sözünü anımsatan Beştaş, "Başbakan bizim idare amirimiz değil, talimatları sadece AKP'yi bağlar" dedi.

Meral Danış Beştaş, konuşmasında danışmanlara bakış açısını anlatırken Başbakanlık Danışmanı Yusuf Yerkel'in madenci yakınlarına attığı tekmeden söz etmesine AKP'liler tepki gösterdi. Salonda karşılıklı laf atmalar olurken, Meral Danış Beştaş, izleyici olarak salonda bulunan bir AKP'li vekile "Kendisi konuşurken sürekli gülümsediği" gerekçesiyle tepki gösterdi. AKP ve HDP'lilerin karşılıklı laf atmaları nediniyle salonda kısa süreli gerilim yaşandı.

21 AĞUSTOS 2016 TARİHLİ FEZLEKE

Meral Danış Beştaş, dokunulmazlık düzenlemesinin doğrudan HDP'lileri hedef aldığını belirterek, "Savcılara ‘HDP'lilerle ilgili dosyaları hızlandırın, en ağır ithamlarla dosya düzenleyin talimatı’ veriliyor. Son dönemde fezleke rekoru kırıldı. Öyle aceleciler ki bir arkadaşımız hakkındaki fezlekede henüz gelmemiş bir tarihten 21 Ağustos 2016 tarihinden söz ediliyor" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net