HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP, dokunulmazlık konusundaki çalışmalarına TBMM İçtüzüğü’nde yeri olmayan bir tür “Uzlaşma Komisyonu” kurarak başlamayı planlıyor. Dokunulmazlık dosyalarının görülmesi ile ilgili yol haritası, uzlaşma sağlanabilirse bu komisyonda belirlenecek.

Dokunulmazlıkların Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden oluşan Karma Komisyon’da görüşülmeden önce bir ön çalışma yapmak isteyen AKP, pazar günü Ankara’da yaşanan bombalı saldırının ardından süreci hızlandırmaya karar verdi.

Şentop başkanlığında

AKP’nin önümüzdeki hafta TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere Karma Komisyon çalışmalarına başlamadan önce kriterleri belirleyecek ve her siyasi partinin eşit temsil edildiği bir komisyon için çağrı yapması bekleniyor. Komisyonun başkanlığını Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un üstlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yol haritasının belirleneceği komisyon için şu seçenekler sunulacak:

» Tüm milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılsın,

» 41 HDP milletvekiline ait 267 dosyanın tümü için dokunulmazlıklar kaldırılsın.

» Toplumda yarattığı infial ve terör suçu gibi kriterler belirlenerek bunları içiren dosyalar için dokunulmazlığın kaldırılması kararı verilsin.

Liste ‘genişleyebilir’

Öte yandan dokunulmazlığının kaldırılması istenen Tuğba Hezer, Faysal Sarıyıldız ile Abdullah Zeydan’ın yanı sıra Erdoğan’ın muhtarlara yaptığı konuşmada HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş’ı ve Figen Yüksekdağ’ı işaret etmesinin ardından, bu listenin daha da genişleyeceği yorumları yapıldı.


Kaynak: Birgun.net