SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

AKP’nin dokunulmazlık önergesiyle ilgili CHP içinde tartışmalar sürerken HDP’den ise CHP’ye yönelik çağrılar devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve HDP Grup Başkavekili İdris Baluken, gelinen aşamaya dair yorumlarını BirGün’le paylaştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlıkla ilgili AKP’nin “ucube” anayasa değişikliği teklifinin değiştirilmesi için komisyon ve genel kuruldaki görüşmelerde mücadeleyi sürdüreceklerini belirtirken, “ret” oyu vereceklerini açıklayan milletvekillerine karşı zorlayıcı bir tavır sergilenmeyeceğini vurguladı. Özel’in açıklamaları özetle şöyle:

‘Fire olarak değerlendirilemez’

“Bu öyle bir öneri ki kabul edilirse fezlekesi yazılanlar mahkemede yargılanacak ancak değişiklikten sonra aynı suçu işleyenlerin dokunulmazlığı devam edecek. Başbakan Davutoğlu güya cesur bir tavırla ‘hodri meydan’ diyor ama kendisi ve bakanları için aynı cesareti göstermiyor, dokunulmazlık zırhını bırakmıyor.”

“Biz Anayasa Komisyonu’nda önergelerimizle bu tutarsız, anayasaya aykırı metnin değiştirilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. CHP içinde farklı görüşlerin olması son derece normal. Anayasa değişikliği konusunda partiler grup kararı alamazlar, toplanıp görüşme dahi yapamazlar. Bu her milletvekilinin kendi vicdanı ile karar vereceği bir konu. Anayasa değişikliğine ‘ret’ oyu kullanacaklarını söyleyen arkadaşlarımızın açıklamaları parti için bir ‘fire, yarılma’ olarak değerlendirilemez. Çünkü söyledikleri partimizin başından beri söylediklerinden farklı değil. Biz anayasa bağlı bir partiyiz. Kimse bizden anayasaya göre tarafsızlık yemini edip arkasından ‘kimse benden tarafsızlık beklemesin’ diyenlerle aynı düzlemde yer almamızı beklemesin. Farklı sesler çıkmasını engellemeye çalışmak demokrasi anlayışımıza olduğu kadar anayasaya da aykırı olur.”

“Başkanlık için ön oylama”

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de ülkenin demokratik geleceğini düşünen tüm çevrelerin dokunulmazlık konusundaki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu, AKP’nin teklifinin halkı kandırmaya yönelik ve anayasaya aykırı olduğunu kendisi söylüyor. CHP’nin AKP’ye sunduğu üç önerinin hiçbiri dikkate alınmadı. Bu oylama başkanlık rejiminin ön oylaması olacaktır. Biz HDP olarak bedel ödeme konusunda bir endişeye sahip değiliz. Eğer bu değişiklik yapılırsa yetkili kurullarımızda değerlendirme yaparak, bir tavır belirleriz. HDP seçeneksiz değildir.”

‘CHP çağrıları dinlesin’

“CHP parlamento dışı sol, sosyalist çevrelerin ve tüm demokrasi güçlerinin çağrılarını dikkate almalıdır. Saray’ın oyununa alet olmak yerine bu çevrelerin sesine kulak vermelidir. CHP’nin dinlemesi gereken askeri vesayet odakları değil, sol ve sosyalist çevreler, demokrasiden yana sivil toplum örgütleridir. Saray ve AKP yargılanma paniğine düştüğü bir ortamda kendi suçlarına ortak arayışında.”

***

Genç Sosyal Demokratlar'dan Kılıçdaroğlu'na çağrı
Genç Sosyal Demokratlar, sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinden bir bildiri yayınlayarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıklar konusunda ki tavrını hatalı bulduklarını ve bu hatadan dönülmesi gerektiğini belirterek çağrıda bulundular. Genç Sosyal Demokratlar'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı: “Yasama - yürütme - yargı birlikteliğinin olduğu bu yeni 'Erdoğan Rejimi'nde dokunulmazlıkların kaldırılması demek, CHP'nin ve diğer muhalefet hareketlerinin daha da baskılanması ve bitirilmesine hizmet edecektir. Yarın Meclis'te yasama görevlerini yapan milletvekilleri kafalarına bastırılarak polis otolarına bindirildiğinde, ülkenin havuz medyası "terör yandaşlığı" nedeniyle tutuklandıklarını bu ülke halkına yutturacaklardır! Bu yanlışta ısrar etmek, partiyi ilerki süreçte çok zor durumda bırakacaktır.”

Kaynak: Birgun.net