TBMM'de, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifi maddelerinin 1'incisi 350 oyla kabul edildi.

Birinci maddenin oylamasında çıkan sonuçlar şöyle:

Evet: 350
Hayır: 148
Çekimser: 5
Boş: 27
Geçersiz: 1

Meclis'te fezlekesi bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili olan ve Komisyon görüşmeleri sırasında vekiller arasında kavgalara neden olan Anayasa değişikliği teklifi bugün Meclis genel kurulu gündemine geldi.

Genel kurulda, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifi maddelerine geçilmesi, oylamayla kabul edildi. 536 milletvekilinin katıldığı oylamada 348 kabul, 155 ret oyu verildi. 8 milletvekili çekimser kalırken 25 oy ise boş çıktı.

Değişikliğin referanduma gidilmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekli.

Değişiklik önerisinin referanduma gitmesi için ise en az 330 oy çıkması gerekiyor.

TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor. Bir milletvekili ise bağımsız.

Teklifin ikinci tur oylaması Cuma günü yapılacak.

Meclis’e gelen dokunulmazlık dosyasının sayısı 667.

En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu pek çok HDP’li milletvekili için dosyalar Meclis’e gelmiş durumda.

HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor.

Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da 5 dosyası bulunuyor.

Hakkında dosya düzenlenen toplam 138 milletvekili bulunuyor.

AKP'nin teklifinin birinci maddesi şöyle: "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalan bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciye iade edilir."

Kaynak: Birgun.net