SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

AKP’nin muhalefete kurduğu “dokunulmazlık” tuzağı TBMM kulislerinde ana gündem maddesini oluştururken, önerinin TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi de ertelendi.

AKP’nin “teröre destek verdikleri iddiasıyla bazı HDP’li vekilleri parlamento dışı bırakma” gerekçesiyle gündeme getirip, tüm muhalefeti kıskaca almaya yönelik dokunulmazlık teklifi ile ilgili tartışmalar sürüyor. AKP’nin fezlekesi bulunan milletvekillerine yargılama yolu açmaya yönelik anayasa değişikliği önerisinin komisyon gündemine gelmesi gelecek haftaya kaldı. TBMM Anayasa Komisyonu, yarın dokunulmazlık teklifi yerine AB’ye uyum yasaları arasında yer alan Siyasi Etik Yasası’nı gündeme aldı.

Kılıçdaroğlu grubu toplayacak

AKP’nin dokunulmazlık teklifine destek vereceklerini açıklamasının ardından parti içinde tepkilerin hedefi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısında bir yandan milletvekilleri için “kürsü dokunulmazlığı”nın önemini vurgularken, diğer yandan eski ve yeni bakanların dokunulmazlık zırhının devam edeceğine dikkati çekerek AKP’yi eleştirdi. CHP Lideri, parti içindeki tepkileri hafifletmek için yarın parti grubunu basına kapalı toplayacak. Partisinin son dönemlerde her hafta yapılan kapalı grup toplantılarına daha önce katılmayan Kılıçdaroğlu’nun bu toplantıyı özellikle istediği belirtiliyor.

‘Ret’ cephesi genişliyor

Ancak parti yönetiminden yapılan “kamuoyu önünde tartışmayın” uyarılarına rağmen, CHP’de dokunulmazlık teklifine karşı ‘ret’ cephesi giderek genişliyor. Kulislerde CHP’den ‘evet’ oyu vereceklerin sayısının 10-15’i geçmeyeceği konuşuluyor.

Dokunulmazlıklarla ilgili AKP’de içten içe yaşanan tartışmalar da devam ediyor. Konuyu “uyutma” taktiği izleyen ancak Saray’ın baskısı üzerine anayasa değişikliği önerisini gündeme getirmek zorunda kalan Davutoğlu’nun, parti grubundaki fireleri önlemek için samimi bir çaba içerisinde olmayacağı belirtiliyor.

Referandum düşündürüyor

TBMM’deki sandalye dağılımı AKP, CHP ve MHP’deki olası firelerle dikkate alındığında, Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için gerekli olan 367 sayısına ulaşılması pek mümkün görünmüyor.

Anayasa’ya göre 330-367 aralığında bir rakamla önerinin kabul edilmesi durumunda referanduma gidilmesi gerekiyor. Ancak bu durumda da Saray’ın tavrı belirleyici olacak. Anayasa, 330-367 aralığında bir oyla kabul edilmesi durumunda Anayasa değişikliğini TBMM’ye geri gönderip göndermemek konusunda Cumhurbaşkanı’nın inisiyatif kullanma yetkisi tanıyor.

Gül geri göndermişti

TBMM’de 2012 yılında yerel seçimlerin öne alınması ile ilgili Anayasa değişikliği önerisi 74 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edilmişti. O dönem Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, değişikliği onaylayıp referanduma götüreceğine, TBMM’ye geri göndermişti. Gül, veto gerekçesinde “referandumun bütçeye getireceği yükü ve mevsim koşullarını” gerekçe göstermişti.

Kaynak: Birgun.net