Ömer ŞAN-(RİZE)

Yaklaşık 10 yıldır, vadi ve yaylalarında hiçbir HES projesine izin vermeyen ve bir kazma dahi vurdurmayan, dere ıslahları, maden aramaları ile taşocaklarına karşı mücadele eden Fındıklılıların başı bu kez çöplerle belada.

Abu Çağlayan ve Arılı Vadilerinde özellikle de yaz aylarında çeşitli nedenlerle biriken çöp ve evsel atıkları toplamak için çalışmalar yapan Fındıklı halkı, aynı zamanda Doğal SİT Alanı ilan edilmiş olan Çağlayan Vadisi üzerindeki kirlilik için yetkililerden acil önlem almalarını bekliyor.

Özellikle Fındıklı Belediyesi'nin, bölgedeki Belediyeler Birliği tarafından alınan kararlar gereği, ilçedeki çöp ve atıkları, Sürmene Çamburnu'ndaki 'katı atık depolama tesisine' taşıma yerine, daha az maliyetli bu bölgeye dökme ve vahşi depolama sistemi nedeniyle yurttaşlar, tepkilerini dile getiriyor.

Önceki yıllarda da belediyenin bu uygulamasına tepki gösteren Fındıklılılar, özellikle de yaz aylarında ağır kokular yayılan çöp ve atıkları, vadiye ve dere kenarlarına yayılması nedeniyle de çevre ve halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Çağlayan Deresi kenarındaki vahşi çöp depolama alanına 'tıbbi atıkların' bile atılmış olduğuna dikkat çeken yurttaşlar, vadinin aynı zamanda Sit Alanı olmasından dolayı acil önlem alınması gerektiğine işaret ediyor.

Yurttaşlar, onlarca yıldır Çağlayan Deresinin HES'lere karşı korunduğunu ancak, belediyenin uygulamaları nedeniyle çöp sızıntı suyu ile dereyi kaybetmeye başladıklarını ileri sürerek, "Fındıklı'ya bu mu reva görülüyor? Derelerimize bu tür kirlilikler layık görülmemeli. Belediye başkanı bir an önce buna önlem almalı" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Bilindiği gibi daha önce de Fındıklı'da özellikle de Fındıklı Derelerini Koruma Platformu öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında, Arılı ve Çağlayan Vadilerine bu tür çöp döküm işlemlerinin yapılmaması yönünde uyarılar yapılmış, tepki gösterilmiş ancak, Fındıklı Belediyesinin ekonomik sıkıntıları nedeniyle çöp sorununa kalıcı çözüm üretemediği kaydedilmişti.

Derelere Alabalık Yavrusu Bırakıldı

Öte yandan, bir yandan derelerinde kirlilik sorunu yaşanan ve bir yandan da doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar veren projelere karşı mücadele eden Fındıklı'nın, Yaylacılar Köyü'ndeki derelere 30 bin adet kırmızı benekli yavru alabalık bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Trabzon-Maçka Altındere Alabalık Yetiştirme ve Üretme İstasyonunda üretilen doğal kırmızı benekli alabalık yavruları, Fındıklı, Yaylacılar Köyü Goloskur mevkiinde düzenlenen törene derelere salındı.

Kaynak: Birgun.net