İDRİS KALP

Evrende parçacıklar, madde parçacıkları veya kuvvet taşıyıcı parçacıklar olarak bulunabilirler. Madde parçacıkları bildiğimiz maddeyi meydana getirirken, kuvvet parçacıkları, madde parçacıkları arasındaki kuvvetleri oluştururlar.

Bu kuvvet taşıyıcı parçacıklar doğadaki dört temel kuvveti meydana getirir: kütleçekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet ve atom çekirdeğinde meydana gelen zayıf ve güçlü nükleer kuvvetler. California Irvine Üniversitesi’ndeki (UCI) teorik fizikçilerin yapmış olduğu yeni bir çalışmaya göre, beşinci bir temel kuvvet daha var olabilir. Macaristan Bilimler Akademisi’nde karanlık madde üzerine 2015 yılının ortalarında yapılmış bir çalışmada, araştırmacılar daha önce bilinmeyen ve elektrondan sadece 30 kat daha ağır olan, hafif bir parçacığın varlığını keşfettiler. Ama bunun madde parçacığı mı, yoksa bir tür “karanlık ışık” parçacığı mı olduğuna dair bir açıklama geliştiremediler.

UCI’deki araştırmacılar, bu araştırmanın ve benzer araştırmaların verilerini analiz ederek, bu parçacığın “protofobik X bozonu” adı verilen yeni bir kuvvet parçacığı olabileceğini öne sürdüler. Bilimdeki her yeni atılım gibi, araştırmacılar bu keşfin de yeni çalışma alanları yaratabileceğini düşünüyorlar.

Kaynak: Birgun.net