9. İstanbul Belgesel Günleri kapsamında 28 Mayıs – 2 Haziran günleri arasında gerçekleştirilen festivalin yarınki programında 5 film yer alıyor.

Ses Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen Documentarist’in yarınki programı şöyle:

14:00 – Gelecek Bizim

"Gelecek Bizim", 1976 yılında Arjantin’de diktatörlük döneminde Arjantin’in en saygın liselerinden olan Colegio Nacional de Buenos Aires’de eğitim görürken kaçırılıp kaybedilen gençlerin hikâyesini anlatıyor. Aynı okuldan, 15-19 yaşlarında 108 öğrenci dönemin hükümeti tarafından öldürüldü. Bu gençler, 70’li yılların başında gençleri organize eden en büyük sosyalist devrim için mücadele eden politik grubun kurucusuydular. Çok güzel günler geçiriyorlardı ta ki dostlukları ve aşkları askeri kuvvetlerin şiddetiyle kesilene dek.
Bugün bu çocukların çoğu kayıp, diğerleri ise hem sağ kalmalarını hem de akıllarını korumalarını sağlayan uzun yıllar süren sürgünlerinden yeni dönüyorlar.
Film, eski kayıtlardan ve sağ kalanların seslerinden oluşan sekiz ayrı görüntü ile bilmecenin eksik kalan parçalarını yeni jenerasyonlar için toparlıyor.

Ödüller:
Special Jury Award, International Film Festival of Politic Cinema, Argentina, 2015
Best Film Editing, Award New Looks of Argentina TV, 2015
International Competition, Guadalajara International Film Festival, México, 2015

16:00 – Dansçı İşçiler

Buenos Aires’te bir grup dansçı kolektif liderliğin altında Ulusal Modern Dans Topluluğu’nu kurarlar. Film dört yetenekli dansçının, Ernesto, Bettina, Victoria ve Pablo’nun, altı yıllık hikayesidir. Filmde bu dört dansçının hayatını, provalarını, yaptıkları performansları ve kulis anlarını izliyoruz. Dansçı, birey ve toplumun bir üyesi olarak bizlerle hayallerini, rüyalarını paylaşıyorlar. Onların en büyük rüyası olan Ulusal Dans Yasası ile ilgili düşüncelerine tanık oluyoruz. Muhteşem koreografiler, halk şarkıları ve Latin Amerika’nın orijinal modern müziği eşliğinde dansın hayata dönüşmesini izliyoruz.

16:00 – Momentum

Finlandiya’da yaşayan kalbi delik küçük bir çocuk zamanının başlamasını bekliyordur. Çok büyük bir kalp ameliyatı olması gerekmektedir. Çocuğun ailesi endişe içinde hastane koridorlarında dolanmaktadır. Çocuğun kalbi ameliyat sırasında durur.

Le locle, İsviçre’nin saat endüstrisinin kalbidir. Köyün dar sokaklarında saatler için gerekli önemli parçalarla birlikte, bugünlerde insan vücudu parçaları ve kalp pilleri de dolaşmaktadır. Köy büyük bir üretim bandı gibidir ve adeta zaman makinasını andırmaktadır. Burada parçalar şekillenirken işçilerin elleri zamanı durdurur ve yeniden başlatır

18:00 - Gidelecek Yollar Var Nice, Uyumadan Önce

Göçebe bir hayatın ve parçalanmış bir kimliğin hikayesi. Achat, 8 yaşındayken ailesi onu evlatlık olarak Kongo’dan Fransa’ya gönderir. Onu evlat edinen annesinin ölümünden sonra Paris’teki hayatı kâbusa döner. Achat bu filmde çocuk istismarı ve çocuk kaçakçılığının nasıl kurbanı olduğunu bizimle paylaşıyor. İnanması güç olaylarla birlikte Achat iki kıta arasında sürükleniyor.

18:00 – Ufuklar

Havana’da Grand Theatre adlı salonun koridorları ve prova odalarında gezinen filmde, kendini tüm kalpleriyle ve sıkı bir disiplinle klasik baleye adamış Amanda ve Viengsay’ı izliyoruz. Her adımları her arzuları bugün 90 yaşında olan ve hala aşılamayan baş balerin Alicia Alonso’un bir yansımasıdır. Belgesel, bale üzerine yazılmış bir şiir gücünde

20:00 – Tutsak

Bitmeyen beklemeler. Bir sigara molası ya da kısa bir aile ziyareti. İsveç’in göçmen merkezinde alıkonulan insanlar serbest bırakılma hayali veya sınır dışı edilme korkusu ile çökmüş durumdalar. Çeçen Aina, adeta zamansız bir boşlukta yaşıyor, ailesini kötü muameleden korumak için inatla kimliğini otoritelere bildirmiyor. Genç bir adam olan Sami, yeni yaşamının başlamasını bekliyor.
Alıkonulanların hikâyesi, merkez çalışanlarının merkezin katı kuralları ile orada yaşayanların ihtiyacı olan empati arasında denge kurma çabasıyla birleşiyor. Çalışanların günlük iş yükü, alıkonulanların mücadelesini onurla sürdürebilmeleri için yardım etmeye çabalarıyla bir araya gelince kendileri için çatışmalı bir hale geliyor.

Kaynak: Birgun.net