İstanbul'da geçen hafta gerçekleştirilen ve aralarında Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi 9 avukatın da olduğu 31 kişi serbest bırakıldı.

Aralarında ÖHD üyesi avukatlar İrfan Arasan, Ayşe Acınıklı, Hüseyin Boğatekin, Şefik Çelik, Adem Çalışcı, Ayşe Başar, Tamer Doğan, Ramazan Demir ve Mustafa Rüzgar'ın da bulunduğu 31 kişi, 16 Mart’ta sabaha karşı yapılan baskınlarla, “cemaat üyesi” oldukları gerekçesiyle görevden alınan ve yargılanan polisler ile savcıların 2011 yılında başlattıkları soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

'Savunma yapmayacağız'
Üç gün gözaltında tutulduktan sonra önceki gece tutuklama talebiyle mahkemeye çıkartılan ÖHD’li avukatların duruşması dün öğle saatlerinde sona erdi.

Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşmaya, ÖHD ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyelerinin yanı sıra ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hasip Kaplan, Diyarbakır Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, Van Baro Başkanı Murat Timur, Doğu ve Güneydoğu baro başkanları ve meslektaşları hazır bulundu.



Kimlik tespitinin ardından savunmaya geçen avukatlar, iddianamede kendilerine yöneltilen suçlamaların mesleklerinin gereğini yerine getirmek olduğunu belirterek, “Savunma yapmayacağız. Aksine söylediğiniz her şeyi sahipleniyoruz. Cezaevi ile terbiye etmeye çalışıyorlar. Ama terbiye olmayacağız” diye konuştu.

Avukatlar Ayşe Başar, Ramazan Demir, Tamer Doğan, Adem Çalışçı, Şefik Çelik, Hüseyin Boğatekin, Ayşe Acinikli ile 20 kişinin hakimlik sorgusu 13 saat sürdü.

Nöbetçi mahkemede yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, ÖHD üyesi avukatlarında aralarında olduğu 31 kişi adli kontrol kararıyla serbest bıraktı.

'Boyun eğmedik'
Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), üye ve yöneticilerinin de aralarında olduğu 31 kişinin gözaltına alınması ve çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Gözaltı işlemlerinin hukuksuz olduğunu belirten ÖHD'liler, "Zulmün karşısında boyun eğmedik. Diz çökmedik. Bundan sonra da aynı kararlılık ve irade ile halklarımızın avukatlığını yapmaya büyük bir onur ile devam edeceğiz" dedi.


Kaynak: Birgun.net