Diyarbakır Kent Ormanı’nın 290 hektarlık en büyük parselinin askeriyeye devredilmesine karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı itiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildi. Belediye, Bakanlığın kararına karşı İdare Mahkemesi’ne başvururken, mahkeme, davayı görev yönünden reddederek Danıştay’a gönderdi. Bakanlık, 2012 yılında bölgeyi yeşil alan olarak onaylamıştı.

Cihan'da yer alan habere göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, şehrin içinde 700 hektarlık ormanlık alan oluşturmak için yürüttüğü çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ret kararına takıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, 'Yapılan değişiklikle kentin hava koridoruna müdahale edildiği, yeşil alanların azaltılarak kentin nefes almasının engellendiği, yeşil alan olarak önerilen alanın su kaynakları koruma alanı olduğu, değişiklik işleminde yerel katılımın sağlanmadığı, görüşlerin dikkate alınmadığı, askeri alan olarak ayrılan yerin kentin gelişme yönünde kaldığı ve mevcut ulaşım planını işlevsiz kıldığı' yönündeki görüşlerini dikkate almayan Bakanlık, yeniden düzenleme yapılmasına gerek olmadığına karar verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Bakanlığın 03.02.2016 tarihli oluruyla, 15.10.2015 tarihinde yapılan değişiklikte yeniden düzenleme yapılmasını gerektiren bir husus bulunmadığını karar altına alarak, aktif yeşil alanın kentin yalnızca bir bölgesinde toplanmasına gerek olmadığını ileri sürdü. Kararın ardından Belediye, Kent Ormanı’nın tamamının yeşil alan olarak değerlendirilmesi, yapılaşmaya izin verilmemesi ve yürütmenin durdurulması için Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, görev yönünden davayı reddederek Danıştay’a gönderdi.

"2012’DE YEŞİL ALAN DİYEN BAKANLIK BUGÜN NİYE KARŞI ÇIKIYOR?"

Gelişmeleri değerlendiren İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen, Talaytepe-Mastfroştepe arasında, Şanlıurfa yolu, Mahabad Bulvarı ile Diclekent Bulvarı’nın arasında kalan üçgende yer alan, kentin akciğeri olarak tabir edilen 700 hektarlık Kent Ormanı’nın 290 hektarlık kısmının askeriyeye tahsisi üzerine başlayan süreci anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012 yılında Mastroştepe ve Talaytepe alanını kentsel yeşil alan ihtiyacını karşılamak üzere düzenlediğine dikkat çeken Alökmen, 8071 numaralı parselin 2000’li yıllardan bu yana gündemde olduğunu, 1/100.000,1/25.000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda da Kent Ormanı olarak planlandığını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 2015 yılında Kent Ormanı’nı imara açtığını, söz konusu alanın 290 hektarlık bölümünü askeri bölgeye dönüştürmek için plan değişikliğine gittiğini hatırlatan Alökmen, plan değişikliğine karşı 24.11.2015’te Büyükşehir Belediyesi’nin 552 kişiyle birlikte itirazda bulunduğunu hatırlattı. Alökmen, “İlgili sürecin kaçırılmaması amacıyla 16.02.2016’da plan değişikliğinin iptal edilmesi için mahkemeye resmi müracaat yaptık.” dedi. Bakanlığın, 3 Şubat’ta aldığı kararla plan değişikliğinin durdurulmasına yönelik tüm itirazları reddettiğini kaydeden Alökmen, plan değişikliğinin durdurulması için hukuki girişimlerin başladığını, alınan yanlış karardan dönülmesi gerektiğini söyledi. Kent Ormanı’nın, Diyarbakır’ın yeni gelişim alanı içinde oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Alökmen, “Şehrin gelişim aksında, şehrin nefes alabileceği toplamda 700 hektarlık alana tekabül eden Kent Ormanı’nın 290 hektarlık bölümünün askeri alan olarak dizayn edilmesinin çok doğru olmadığını daha önce de belirtmiştik. Oranın kente hizmet edecek şekilde dizayn edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan gerekli girişimlerde bulunduk.” şeklinde konuştu.

"ALTERNATİF BÖLGE BULUNABİLİR"

Bakanlığın, askeri alan için alternatif bir bölge bulabileceğini kaydeden Alökmen, mahkeme kararını ve resmi prosedür sürecinin tamamlanmasını beklemek zorunda olduklarını vurguladı. Planlama boyutuyla ilgili girişimlerinin devam edeceğinin altını çizen Alökmen, yurttaşların da dava açma hakları olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Birgun.net