NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

Bütçe büyüklüğü ile dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “kara kutu’’su Türkiye Diyanet Vakfı’na yapılan bağışlarda bir yılda yüzde 106 oranında artış yaşanırken, vekâletle kurban kesimi 5 yılda 2,5 kat arttı.

Harcamalarının denetlenememesi ile ilgili tespitlerin denetim kuruluşlarının raporlarına da yansıyan Türkiye Diyanet Vakfı’nın gelirlerini arttırmak için başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet ve AKP’nin sergilediği gayretler sonuç veriyor. Erdoğan’ın programında olmaması nedeniyle sürpriz olarak değerlendirilen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile 1 Eylül’de yaptığı görüşmede üç kurban hissesi bağışında bulunması Kurban Bayramı öncesi “bağışa özendirici’’ yeni bir hareket oldu. Vakfın büyük gelir kaynağı olan vekâletle kurban programı her yıl giderek büyüyor. Yurt içinde 195 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise Arakan, Gazze, Kırım Özek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu içerisindeki Kabartay-Balkarya, İnguşetya, Karaçay Çerkezya gibi özerk cumhuriyetler ile deprem ve sel sonrası Filipinler ve Nepal’de, savaş nedeniyle Suriye ve Irak’ın da aralarında bulunan 104 ülkenin 469 bölgesine kurban dağıtıldığı bildiriliyor. 1993 yılından 2015 yılına kadar 866 bin 955 hisseye ulaşan vekâletle kesilen kurbanların sayısı yıllara göre şöyle: “2011: 74.038, 2012: 55.939, 2013: 89.011, 2014: 141.261,2015: 180.035’’

‘100 milyonun akıbeti belli değil’

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, konu ile ilgili soru önergesine yanıt alamayınca Başbakanlık İletişim Merkezi aracılığıyla ulaştığı bilgilere göre, dağıtıldığı söylenenlerden kalan tutarın belli olmadığını belirtti. Kuşoğlu’na iletilen yanıtta, “Artan meblağlar bağışçıların bilgisi dâhilinde mağdur veya yardıma muhtaç Müslüman kardeşlerimiz için kullanılmaktadır’’ denilmekle yetinildi. Kuşoğlu, “Sadece 2015’te dahi 100 milyon liraya yakın meblağ tutan kurban paralarının akıbetini öğrenemiyoruz’’ dedi.

Bağışlar otomatik

2014 yılı ile 2015 yılı karşılaştırıldığında vakfa yapılan yardımlarda da bir yılda yüzde 106,34 oranında artış yaşandı. Kurumun faaliyet raporunda, “küresel nitelikte politikalar ve hedeflerin’’ birden çok alanda faaliyet gösterilmesini gerekli kıldığı belirtildi.

Vakfın mevcut varlıklarının bu faaliyetleri yürütecek yeterlilikte olmadığı bildirilerek, şöyle denildi: “Bazı işler için hamiler bulunması, bazı projeler için kampanyalar yapılması gerektiği için kaynak üretmek Vakfın stratejik değer alanlarında ne önemli alanlardan bir tanesi haline gelmiştir. Kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi için bir dizi çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda düzenli bağış sistemi konulmuş olup, hayırseverlerin tek bir işlem ile her ay otomatik olarak sürekli bağış yapmaları sağlanmıştır. Vakfımız hizmetlerinin artması ve yeni faaliyet alanlarının açılmasıyla birlikte 2015 yılı içerisinde öğrenci yurt inşaatları, cami inşaatları, öğrenci eğitim yardımı ve bursları ile Türkmenlere yardım amacıyla 4 adet kampanya düzenlenmiştir. Hayırsever halkımızın vakfımıza duyduğu güven ve teveccühün bir eseri olarak bu kampanyalarda toplanan bağışlar bahsi geçen hizmetlerde değerlendirilmiştir. 2015 yılında toplam bağış gelirlerimizde 2014 yılına oranla %106,34’lük bir artış sağlandığı görülür.’’

Gayrimenkul de arttı

2015 yılında vakfa arsa, mesken, arazi, devre mülk, işyeri, bağ bahçe, bina olmak üzere 516 da taşınmaz bağışı yapıldı. 65 bina İmam Hatip Liseleri tarafından kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edildi. Vakfa ait 23 bin 88 gayrimenkulden 12 bin 547’si de Cami, Mescit, Kur’an Kursu, Müftülük Hizmet Binası, Eğitim Merkezi ve Lojman olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına verildi.

Yılda 45 milyon bağış

Buna göre, geçen yıl Türkiye Diyanet Vakfı’na yapılan bağışlar şöyle:

Kaynak: Birgun.net