HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Diyanet İşleri Başkanlığı, aylık çocuk dergisinin mayıs ayı sayısında Ensar Vakfı’nda onlarca çocuğun cinsel istismara uğramasının ardından gündeme gelen ve çok tartışılan ‘vakıfları’ işledi.
“Hayra açılan kapı: Vakıf” başlığı ile çıkan dergide, kamuoyu Ensar Vakfı’nda onlarca çocuğun cinsel istismara ve tecavüze uğramasını tartışırken vakıfların korunmaya muhtaç çocuklar için var olduğu iddia edildi.

“İyilik kurumu vakıf”
Diyanet Çocuk isimli derginin Mayıs sayısında, vakıfların birer iyilik kurumu olduğu ifade edildi. Vakıfların güneşe benzetildiği dergide, “Güneş gülümsemeye başladı çok şükür. Yaz güneşi gibi içimizi ısıtan başka güzel şeyler de var elbette. Mesela herkesin karşılıksız faydalanması için kurulan vakıflar gibi. Vakıflar; çeşmeler, kuş evleri, aşevleri, şifahaneler, imarethaneler vb. sosyal yapılardır” denildi.
“Korunmaya muhtaç çocuklar için”



Dini bilgiler, hikayeler ve karikatürler yerleştirilen dergide, vakıfların kuruluş amacının “korunmaya muhtaç çocuklara yardım etmek olduğu’’ belirtildi. Dergide vakıflarla ilgili şunlar anlatıldı:
“Kuran’ımızın ve Sevgili Peygamberimizin kardeşlik ve yardımlaşma öğütleri sürekli yanan bir ışık gibi çağlardan beri insanlığı aydınlatıyor. Vakıf düşüncesi işte bu ışığın bir yansımasıdır. Vakıfların amacı; sevmek ve karşılık beklemeden iyilik yapmaktır. Vakıf düşüncesinin aydınlığında; iyi kalpli kimseler bir araya gelerek ülkemizde de: Kimsesiz kalan, sokakta yaşamak zorunda kalan, korunmaya muhtaç, çalışmak zorunda kalan, zihinsel yetersiz, fiziksel engelli, spastik çocuklar, böbrek ve diyabet hastası ve kanser hastası olan çocuklar için vakıflar kurmuşlar.’’

Çocuklara gönüllü arkadaşlık
Dergide, hayali çocukların ağzından “Nasıl bir vakıf kurmak isterdiniz?” sorusuna da şu yanıt verildi:

“Kıyafetleri yırtık olan çocuklara yardım için kıyafet diken vakıf, hayvanları koruyan ve barınak kuran vakıf, çevreyi koruyan vakıf, savaştan dolayı göçmen olmuş çocukları koruyan vakıf, yaşlılara bakım yapan vakıf, savaşları durduran vakıf, barış sağlayan vakıf, sigara içmeyi önleyen vakıf, ormanları temizleyen vakıf, sağlığı yerinde olmayan çocukları koruyan ve yardım yapan, kimsesiz kalmış çocuklara gönüllü arkadaşlık eden vakıf isterdim.”

Dergide ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın yaptığı vakıf hizmetlerine de yer verildi.

Kaynak: Birgun.net