BURCU CANSU
[email protected]

Meclis Genel Kurulu gündeminde yer alan özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısı, DİSK’i alarma geçirdi. DİSK, Ankara başta olmak üzere çeşitli kent merkezlerinde ve örgütlü olduğu işyerlerinde eşzamanlı eylemler düzenledi. Ankara Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen DİSK üyeleri eylemde, “Kiralık İşçiliğe Hayır” pankartları açarken “İnsanlık onuru köleliği yenecek” sloganı atıldı.

Halayların çekildiği eyleme, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, yönetim kurulu üyeleri, şube yöneticileri ile çok sayıda işçi katıldı. Eylemde CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da yer aldı.

Kimse pazarlık yapmamızı beklemesin

Basın açıklamasını okuyan Genel Başkan Beko, TBMM gündemine getirilen tasarı ile insan ticareti ve köleliğin oynanacağını belirterek, “Bir yanda köleliğe ve insan ticaretine ‘evet’ diyenler, bir yanda ‘hayır’ diyenler olacak. Kimse bizim pazarlık yapmamızı beklemesin. Özel İstihdam Büroları köleliktir, insan ticaretidir. Biz bu kölelik düzenini reddediyoruz. Talebimizi nettir: özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısı kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmelidir” diye konuştu.

Kölelilik Büroları

Bu yasa tasarısı ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğine vurgu yapan Beko, şunları kaydetti:

“Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı bu kölelik büroları aracılığı ile güvencesiz çalıştırılacaktır. Kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılacaktır. Kiralık işçilerin ‘İşsizlik Fonu’ndan yararlanma olanakları neredeyse olmayacaktır. Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecektir. İşveren işçileri istediği gibi, istediği zaman kullanılıp, işi bittiğinde kapı önüne koyacaktır. Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacaktır. Bu işçiler daha ucuza, daha uzun saatler çalıştırılabilecektir…”

Birlikte direnelim

“Taşerondan bile beter ‘kiralık işçilik’ uygulaması köle ticaretidir ve köle ticaretinin hiçbir gerekçesi olmaz” diyen Beko, köle ticaretine karşı direnmenin ahlaki, sınıfsal ve siyasal bir görev olduğunu söyledi. Türkiye’deki 15 milyon işçiye, tüm emekçilere, emek dostlarına, emek dostu tüm siyasi partilere ve kurumlara seslenen Beko, “Gelin işçileri köle pazarında köle satar gibi satmaya kalkanlara karşı hep beraber direnelim. Gelin kıdem tazminatlarımıza göz koyan leş kargalarına karşı direnelim. Gelin ‘evden çalışma’, ‘tele çalışma’ gibi adlar altında kadınları eve kapatmak isteyenlere, onlara en güvencesiz çalışma biçimlerini dayatanlara karşı direnelim. Gelin taşeron işçilere ayrımsız, kayıtsız, şartsız daimi işçi kadrosu hakkı için hep beraber omuz omuza kol kola direnelim. Emek, hak ve demokrasi mücadelesi verenler er ya da geç hep kazanmıştır. İşçilere kölelik dayatanlar kaybedecek, biz kazanacağız” çağrısı yaptı.

Kaynak: Birgun.net