15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yapılan ilk DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesi dün yayımlandı. DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, darbe girişimini lanetleyerek hayatını kaybedenleri andı ve “her türlü darbenin karşısında olduklarını” vurguladı.

Bugüne dek darbelerden en çok zarar gören örgütlerin başında DİSK’in geldiğine dikkat çekilen bildirgede, “Darbeler halk egemenliğine karşı girişimlerdir. Parlamenter demokrasinin vazgeçilmesi olan yurttaş iradesine ve çoğulculuğa herkes saygı duymalıdır” denildi.

Açıklamada, darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesi de eleştirilerek, “OHAL rejiminden en acil biçimde çıkılmalı, yargı önünde suçu ispatlanmadan ‘cezalandırma’ yöntemlerinden vazgeçilmelidir” ifadeleri kaydedildi.

Cadı avı yapmak demokrasi getirmez
DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, bu sürecin iktidara muhalif olan herkesi hedef alan bir cadı avına dönüştürülmemesi gerektiğine de dikkat çekti. Bildirgede, “Böylesi yöntemlerin ‘demokrasi ‘ getirmeyeceği, sadece çatışmayı derinleştirip hukuku askıya almayı gelenek haline getireceği ülkemiz tarihinde defalarca görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Emek ve demokrasi güçlerinin birliği
Bildirgede, demokrasinin olmadığı yerde emeğin haklarından, emeğin haklarının olmadığı yerde de demokrasiden söz edilemeyeceğinin altı çizilerek, “Ülkenin içine girdiği bu karanlıktan çıkması, güçlü ve gerçek bir demokrasinin inşası için mücadele etmeyi, Anayasa tartışmaları da dahil tüm süreçlere etkin biçimde müdahil olmayı görev olarak tanımlayan Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, bu dönemde emek ve demokrasi güçlerinin birlikteliğinin her zamankinden çok daha önemli hale geldiğine dikkat çekerek, bu birlikteliğe yönelik girişimlere desteğini ilan eder” denildi.

‘3 Acil Talep’ kampanyası
DİSK Başkanlar Kurulu ayrıca, ‘İşçilerin 3 Acil Talebi Var’ başlığıyla başlattıkları kampanyaya önümüzdeki dönem ağırlık verme kararı aldı. Bildirgede, “Ayrımsız, kayıtsız, şartsız tüm taşeron işçilere kadro” için, Zorunlu Bireysel Emeklilik ve kıdem tazminatının gaspı gibi emeğin haklarına yönelecek tüm saldırılara karşı, dost kurumlarla, emek ve meslek örgütleriyle ortak hareket imkânlarının sonuna dek zorlanmasının önemini vurgular” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Birgun.net