Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Antalya'ya gelen Bakan Çavuşoğlu, Antalya havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, ABD temasları sırasında ikili görüşmeleri ve üniversitelerde konferanslarının olduğunu anlattı.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN CEPHE HATTINDAKİ ÇATIŞMA

Bir gazetecinin, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir gerginlik yaşanıyor ama biraz önce Azerbaycan'ın tek taraflı ateşkes ilan ettiği söylendi. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?" yönündeki sorusunu Çavuşoğlu, şöyle yanıtladı:

"Elbette Karabağ ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları barışçıl yöntemlerle çözülmeli. Minsk üçlüsü var, Fransa, Rusya ve ABD. Fakat bugüne kadar Karabağ problemini çözmek için yeterince adım atmadılar, gayret göstermediler. Biz hep bölgemizde savaşlardan, sivil savaşlardan, iç savaşlardan bahsediyoruz fakat bizim bölgemizde bir de dondurulmuş ihtilaflar var. Yani bugüne kadar çözümü dondurulmuş, bunlardan bir tanesi Karabağ, bir tanesi Transdinyester, Moldova'nın doğusunda. Güney Osetya ile Abhazya da dondurulmuş itilaf haline geldi. Kırım da çözümü dondurulmuş bir ihtilaf haline geldi, Kıbrıs var. Bir tek Kıbrıs konusunda Türkiye'nin de kararlığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de kararlığıyla çözüm yolunda ilerleme var. Diğerlerine baktığınız zaman bölgenin istikrarı ve güvenliğine sürekli tehdit oluşturuyor. Bu çatışma olmadan önce salı günü George Washington Üniversitesinde öğrencilere verdiğim bir konferansta da söylemiştim ve gördük. Dolayısıyla bir an evvel bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Azerbaycan'ın sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerekiyor. Azerbaycan'ın rayon dediğimiz 7 bölgesini Ermenistan halen işgal ediyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, uluslararası kararlar var ve buna rağmen hiç kimse sesini çıkarmıyor."

Kaynak: Birgun.net