NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]


CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin sorusu üzerine Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, ‘’Biz onu YÖK’e bildirmiştik’’ demekle yetindi. Ancak 2014 tarihli bu yazının YÖK’ten TBMM’ye gönderilmediği ortaya çıktı. Marmara Üniversitesi Hakverdi’nin twitter paylaşımı üzerine uzun bir açıklama yaptı ancak açıklamada kanıtların yer almaması, ‘sahte diploma’ tartışmalarını sona erdirmedi. Ayrıca, YSK de Hakverdi’nin sorusunu ‘’Evrakları imha ettik’’ diyerek yanıtsız bıraktı.

Hakverdi’nin Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdiği yazıya da bilgi edinme hakkı nedeniyle yanıt gönderildi. Yanıtta öğrenim ve mezuniyet durumuna ilişkin sorular açıklıkla yanıtlanmazken, eski CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün benzer soru önergesine 4 Temmuz 2014 tarihinde yanıt verildiği belirtildi. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M. Emin Arat imzasıyla gönderilen yanıtta, ‘’Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na hitaplı 4 Temmuz 2014 tarihli yazınız ile bilgi verilmiş olup bu bağlamda TBMM kayıtları itibariyle verilen bilgiler kapsamında aleniyet oluşmuştur’’ denildi. Ancak soru önergesine karşılık olarak YÖK’e iletildiği belirtilen yanıt TBMM Başkanlığı’na ulaşmadı. Akıbeti meçhul bu yanıtla ilgili TBMM web sayfasında, 7/43535 esas numaralı Ali Rıza Öztürk’ün soru önergesi için ‘’Süresi için cevaplanmadığından gelen kağıtlarda yayımlandı’’ ifadesi yer aldı.

Haklı kuşkular
Öztürk, önergesinin kaybolan yanıtı ile ilgili olarak BirGün’e şu değerlendirmeyi yaptı:
‘’Bu diplomayı çıkarıp göstermek çok mu zor? Ben şimdi sosyal medyadan kendi diplomamı yayımlıyorum. Bu kadar tartışma oluyor gerçekten üniversite diploması var ise niye saklıyorlar? Bu da kuşkuların haklı olduğunu gösteriyor. Önergeme olumlu ya da olumsuz yanıt gelmedi. Şimdi aslında rektörlüğün yanıtladığını öğreniyorum. Şüpheleri haklı kılan bir durum var ki bütün bunlar yaşanıyor. Bunu milletin takdirine bırakıyor.”

YSK de imha etmiş
Yüksek Seçim Kurulu Başkanvekili Turan Karakaya da Hakverdi’ye gönderdiği 22 Nisan 2016 tarihli yanıtta daha önce bu konuda yapılan başvurulara verilen yanıtları anımsatarak, 18’inci Dönem Milletvekili Seçimlerine ilişkin tüm evrakların da yasal süresi olan iki yıl dolduğu için imha edildiğini bildirdi.

Yanıt var kanıt yok
Hakverdi’nin kurumların ‘ne evet ne de hayır’ dediği yönündeki paylaşımının ardından Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Emin Arat konu ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, Erdoğan'ın öğrencileri olduğu açıklanırken tartışmalara yanıt olacak bir kanıt ortaya konulamadı. Rektör açıklamasında diplomanın kayıp olma durumunda kurum tarafından bir kez verilen "duplikata" belgesinin Cumhurbaşkanına 01.04.2011 tarihinde iletildiği belirtildi. 1982 yılında mezun olan Erdoğan'ın 2011'e kadar diplomasının izine rastlanmaması bu konudaki tartışmaları daha da alevlendirdi.

Kaynak: Birgun.net