DERVİŞ CEMAL

23 yıldır yayın yapan ve Türkiye’nin ilk “Türkü Radyosu” olan YÖN Radyo hakkında verilen kapatma kararı toplumun değişik kesimlerini bu kararın düzeltilmesi yönünde birleştirdi. Yön Radyo dinleyicileri 444 1 178 numaralı Alo RTÜK hattını arayarak, Yön Radyo’nun toplumu birleştiren türkülerin sesi olduğunu ifade ederek kapatma kararının geri alınmasını istiyorlar.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM açılış resepsiyonunda yaptığı açıklamada kapatma kararı verilen bazı TV ve radyolarla ilgili RTÜK’ten yeni bir değerlendirme isteyeceklerini açıklamıştı.

Kurtulmuş’un bu açıklaması Yön Radyo dinleyicilerinde de kapatma kararının geri alınacağı umudumu artırmış durumda.

Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mansur Kılınç ve radyo çalışanları da karar geri alınana kadar radyodaki nöbete devam edeceklerini belirtiyorlar.

Siyaset, sivil toplum, Alevi dünyası, sanat dünyasından da kapatma kararına yoğun tepkiler var. CHP Genel Başkanı Yön Radyo’ya destek vermek görevimizdir derken, CHP İstanbul İl Başkanlığı, CHP’li ilçe başkanları ve belediye başkanları Yön Radyo’yu ziyaret ederek desteklerini ifade ediyorlar.

TÜRKÜLERİN USTALARI: TÜRKÜLER KAPATILAMAZ

Aralarında Arif Sağ, Yavuz Top, Erkan Oğur, Sabahat Akkiraz, Edip Akbayram, Muharrem Temiz, Özdemir Erdoğan, Cahit Berkay, Sadık Gürbüz, Mazlum Çimen’in de bulunduğu türkülerin ustaları ortak bir açıklama yaparak Türküler Kapatılamaz dediler.

Ortak açıklama şöyle:

“Yön Radyo, ülkemizin en ortak değeri olan Türkülerin sesidir. OHAL gerekçe gösterilerek Yön Radyo hakkında kapatma kararı vermek biz sanatçıların da sesinin kesilmesi anlamına gelmektedir. Bizler aşağıda imzası olan sanatçılar, bu haksız, yanlış kararın kabul edilemez olduğunu belirtir, derhal düzeltilmesini talep etmekteyiz. "Türküler Kapatılamaz"

ALEVİLER: ÇOK ÜZÜLDÜK

Alevi dünyasının önde gelen kurumları da yaptıkları açıklamalarda Türkülerin Anadolu kültürün birleştirici gücü olduğunu belirterek Yön Radyo hakkındaki kapatma kararı bizi çok üzdü. Bu karar bir an önce düzeltilmelidir, dediler.

Muharrem Ercan (Karacaahmet Sultan Vakfı Başkanı): Çok yanlış bir şey yapılıyor. Yön Radyo, tertemiz bir kurumdur.

Mehmet Çamur (Şahkulu Sultan Vakfı Genel Başkan): Olacak iş değil. Kapatma kararı bir an önce kaldırılmalıdır. Yön Radyo, cumhuriyetimizi savunan bir radyo. Ne bölünmeye ne de mezhepçiliğe taraftır. Bu karar kabul edilemez, kabul edilemez, kabul edilemez.

Celal Fırat (Garipdede Dergahı-Cemevi Başkanı): Yön Radyo, bizim kültürümüzün can damarıdır. Türkülerimiz birliğimizin teminatıdır.

Kazım Akşahin (Eriklibaba dergahı Cemevi Başkan Yardımcısı) Bu kararı çok garipsiyoruz. Böyle bir radyonun hiç ilgisi olmadığı suçlamalara muhatap olması çok yanlıştır. Yön Radyo bir kültür ve türkü kanalıdır. Bizim sesimizdir.

YAYINCILARDAN TAM DESTEK

Yön Radyo'yu ziyaret eden RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy, Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı ve RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Mansur Kılınç'la görüştü.

Yusuf Gürsoy, Yön Radyo hakkındaki kapatma kararıyla ilgili şunları söyledi:

Yön Radyo, 23 yıllık yayın yaşamıyla radyo-televizyon dünyasının çok önemli bir kurumudur. Türkü radyosu olarak her zaman ülkemizin birliğini ve en ortak değerlerini savunmuştur. Yön Radyo, şimdiye kadar uyarı cezası bile almamış nadir yayın kuruluşlarından biridir.

Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mansur Kılınç, RATEM'in kurucusu, RATEM'de her kademede görev yapmış, halen de yönetim kurulu üyemizdir.

Böyle köklü bir yayın kuruluşu ile ilgili verilen bu kararın düzeltileceğine yürekten inanıyoruz.

Ortak Açıklamaya imza koyan sanatçılar:

Arif Sağ

Erkan Oğur

Sabahat Akkiraz

Yavuz Top

Erdal Erzincan

Edip Akbayram

Özdemir Erdoğan

Onur Akın

Muharrem Temiz

Hüseyin Turan

Ali Rıza Binboğa

Cahit Berkay

Ahmet Koç

Burhan Şeşen

Hilmi Yarayıcı

Tolga Sağ

İsmail Hakkı Demircioğlu

Aynur Haşhaş

Leyla Ünver

Gülay

Mazlum Çimen

Beyhan Aksoy

Ali Haydar Timisi

Ender Balkır

Bahar Alkaya

Sadık Gürbüz

Nilüfer Akbal

Adile Yadırgı

Güler Gültekin

Atilla Meriç

Kemal Kaplan

Nurdan İpek

Pınar Aydınlar

Coşkun Demir

Aynur Güneş

Fırat Başkale

Cihan Çelik

Hüseyin Uğurlu

Yaşar Aydın

Kaynak: Birgun.net