CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, hastanelerde göreve başlayan "Din Psikoloğu" uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Sarıhan, Başbakan'ın yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.

Sarıhan, İstanbul, Ankara, Kayseri, Ordu, Samsun ve Erzurum'da pilot uygulama olarak hastanelerde "Manevi Destek Birimleri" adı altında oluşturulan birimlerde din psikolojisi ve çeşitli sosyal bilim alanlarında yüksek lisans ile doktora mezunu isimlerden oluştuğu iddia edilen 20 uzmanın, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde gördükleri eğitim sonrasında göreve başladıklarını hatırlattı. CHP'li Sarıhan soru önergesinde, Manevi Destek Birimleri'nin kurulması kararını ne zaman ve hangi kurum tarafından alındığını, bu birimlerin oluşturulacağı pilot uygulama illerini ve bu illerdeki hastanelerin neye göre belirlendiğini, ülke çapında da bu birimlerin tüm hastanelerde oluşturulup oluşturulmadığını sordu.

"İMAMLAR DİNİ EĞİTİM ALIRLAR"

Şenal Sarıhan, "Psikologlar psikoloji eğitimi, imamlar ise din eğitimi alırlar. Görevler karıştırılmamalı. Manevi Destek Birimleri oluşturulacaksa, burada alanında bilimsel eğitim almış Psikologlar istihdam edilmeli’’ dedi.

Sarıhan önergesinde şu sorulara yer verdi:

Uzman sıfatıyla toplam kaç kişinin alınacağını, bu kişilerin görev tanımının ne olacağını, İstihdam edilen kişilerin kadrolu olarak mı sözleşmeli olarak mı görev yapacağını, kadro duyurularının nasıl yapıldığını, Görevlendirilen bu kişiler neden Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir eğitime tabi tutulduğunu, Türkiye’de her yıl sayıları artan psikoloji bölümü mezunlarının bu ve benzeri kadrolara atanmasının sağlanması yerine, neden özellikle din alanında, hatta belli bir dinin belli bir anlayışı temelinde eğitim alanların bu kadrolara alınması sağlandığını, Farklı din ve inanç mensubu hastaların, ataistlerin ve agnostiklerin böyle bir hizmeti kendi din, inanç ve felsefi anlayışlarına göre alabilme olanakları yaratılacak mı ve 7 Ocak 2015 Çarşamba tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca Diyanet İşleri'nde görevli ve pedagojik eğitim almış din görevlileri zaten hastalara manevi destek ve moral vermek amacıyla hastanelerde görev yapmakta iken din psikoloğu adı altında böyle görevlendirmeler yapmaktaki kamusal yarar nedir?

Kaynak: Birgun.net