İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verdi. ‘Paralel Yapı’nın propagandasını yaptığı iddiasıyla alınan kararın ardından gazete yönetimi kapılara zincir ile kilit vurdu. Kararın duyulmasıyla birlikte çok sayıda okur ise gazetenin Yeni Bosna’daki binası önünde toplandı, karara tepki gösterdi. Atanan kayyumların Sezai Şengönül, Av. Tahsin Kaplan ve Av. Metin İlhan olduğu belirtildi.

Kayyum atanacağını önceden bildiklerini söyleyen gazetenin İngilizce versiyonunu olan Today’s Zaman’ın yayın yönetmeni Sevgi Akarçeşme, “Demokratik haklarımızı kullanarak, tepkimizi ortaya koyacağız. Gazetecilik sadece basılı mecradan ibaret değil, mesleğimizi internet üzerinden yapmaya devam edeceğiz” dedi. Akarçeşme, “Biliyorduk ama AKP’nin yayın organı Anadolu Ajansı’nın duyurmasıyla gazetemize kayyum atandığından emin olduk” diye konuştu.

Anayasa askıya alınıyor
Zaman Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici de kayyum atanmasının, anayasanın askıya alınması anlamına geleceğini söyledi. "Sağduyulu ve demokrat herkesi medya özgürlüğüne ve Zaman Gazetesine sahip çıkmaya çağırıyorum" diyen Bilici kararın demokrasiye kara bir leke olarak düşeceğini söyledi. Bilici, baskıyla toplumsal grup ve fikirlerin ortadan kaldırılamayacağını söyleyerek, "Toplumsal grupları baskıyla ortadan kaldırmaya çalışanlar tarih boyunca lanetle anılmıştır" şeklinde konuştu.

Fuatavni bir gece önceden duyurdu
Operasyonları önceden duyurmasıyla bilinen Twitter fenomeni ‘fuatavni’, önceki gece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Zaman’a kayyum atanacağını öne sürmüştü. Bir süredir devam eden söylentilere bu iddianın eklenmesiyle Zaman, dünkü birinci sayfasında, ‘Kaygılıyız’ başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Zaman, iki yılı aşkın süredir akreditasyon, vergi incelemesi, reklam verene müdahale ve okurları tehdit gibi ağır baskılar yaşıyor. Şimdi ise el koyma tehdidi ile karşı karşıyayız. Türkiye’yi demokrasi liginde küme düşüren bütün bu gelişmelerden dolayı kaygılıyız” denildi.


***

YARSAV: Anayasa’ya aykırı anayasal olarak mümkün değil(YARSAV) Baş

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, kayyum atanmasına tepki gösterdi. Arslan’ın yaptığı açıklama şöyle: “Türkiye uzun zamandır hukuk devletinden uzaklaştı. Bırakın hukuk devletini bile diyemeyeceğiz. Yapılanları hukuk çerçevesinde izah etmek anlamlandırmak mümkün değil. Anayasa basın yayın organları acısından çok açık. Anayasada basın yayın organlarının alıkonulamayacağına ilişkin hüküm var. Kayyım eli ile basın araçlarına el konulması anayasal olarak mümkün değil.”


***

Baskı ve sansür kabul edilemez

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Zaman’a kayyum atanmasına Twitter’dan tepki gösterdi. Kati Piri, “Türkiye’de Zaman Medya Grubu susturuluyor. Basın özgürlüğüne baskı acı bir şekilde devam ediyor” diye yazdı. Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de Zaman’a kayyum atanmasına “Türkiye basın özgürlüğü ve demokrasisi adına kara bir gün” ifadeleriyle tepki gösterdi.

***

Kılıçdaroğlu: Dikta yapısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kayyum atanmasına sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “Gazeteyi batırmak değil yaşatmak asıl demokrasilerde siyasal iktidarın görevidir. Ama maalesef böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Üzülmeyin. Bu tür baskılar gelir ve geçer. İnsanoğlu demokrasiden özgürlükten yana hep kazanımlar elde etmiştir. Zaman zaman bu tür olaylar olur ama bunları da aşmasını bileceğiz artık. Asıl sorun bu. Farklı bir düşünceye tahammül edemeyen bir siyasal yapı çıktı karşımıza, bir dikta yapısı çıktı” dedi.


Kaynak: Birgun.net