Erdoğan'ın günlerdir süren 'diploma' muammasında tartışma büyüyor.

Diken'den Tunca Öğreten imzasıyla sunulan haberde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın YSK'ya diploma örneklerini teslim ettiklerini söylemesinin ardından YSK Başkanı Sadi Güven'e, “Seçimlerden önce diğer adaylar, kurumunuza diplomanın yanısıra sahip oldukları tüm öğrenim belgelerini ilettiklerini söylediler. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da tarafınıza dört yıllık üniversite diplomasını vermiş olması gerekiyor. Bu belgeler size teslim edildi mi?” diye sorulmuştu.

Bunun üzerine Sadi Güven, Öğreten'in bu sorusuna "Sorularınıza verecek yanıtım yok" diyerek yanıt verdi.

Diken tarafından yapılan bu haberin ardından ise bugün Güven'den haberle alakalı yalanlama geldi. YSK’nin internet sitesinden yayınlanan, basına da Anadolu Ajansı tarafından servis edilen açıklamada Güven, Diken’in adını geçirmeden şöyle dedi: “‘YSK başkanına Erdoğan’ın diplomasını sordu: Verecek yanıtım yok’ şeklinde haberler yayınlanmıştır. Tarafımdan hiçbir gazeteciye, basın mensubuna, veya şahsa bu şekilde bir açıklama yapılmamış olup, haber tamamen yalan ve düzmecedir.”

Diken'den Sadi Güven'e yanıt ve sorular

Diken, Sadi Güven'den gelen yalanlama üzerine haberin oluşum sürecini şu cümlelerle açıkladı:

"Peki, Güven’in ‘yalan’ ve ‘düzmece’ olarak nitelediği haber nasıl hazırlandı? ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın diploma meselesi’ yeniden gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanlığı için aday olacak kişilerde ‘yükseköğrenim yapmış olma’ şartının arandığı herkesin malumu. Bu, son cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 12 Haziran 2014 tarihli ve 29028 sayılı Resmi Gazete’de bir kez daha hatırlatılmıştı.

Hal böyleyken ‘mesele’ alevlenince HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı arayıp seçim öncesinde YSK’ya yükseköğrenim belgesini teslim edip etmediğini sorduk.“Evet” yanıtı aldık.

Aynı soruyu diğer aday, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’na sorduk. Ondan da “Evet” yanıtı geldi. Erdoğan diyeceğini, hem kendi, hem de sözcüsünün ağzındandemişti zaten.

Bunun üzerine diğer adaylar gibi Erdoğan’ın da diplomasını teslim edip etmediğini sormak için de YSK’yı aramaya karar verdik."

YSK ile yürütülen telefon trafiği

Diken'de yer alan bugünkü habere göre, haberin oluşumu YSK Başkanı Sadi Güven'i aranmasıyla şu şekilde gerçekleşti:

"2 Haziran Perşembe günü saat 15:00 sularında Diken, YSK Başkanı Sadi Güven’in Özel Kalem Müdürü Halit Filiz’e, 0312-410-93-34 numaralı telefonundan ulaştı. Güven’in, resmi bir toplantı için şehir dışında olduğunu aktaran Filiz, iletişim bilgilerimizi ve sorumuzu not alarak şöyle dedi: “Sayın Başkan Pazartesi günü dönmüş olacak. Sorunuzu iletip, size geri dönüş yapacağım.”

Pazartesi günü sonuna kadar dönüş yapmayan Filiz’e, aynı telefon numarasından 7 Haziran Salı günü saat 14:29’da bir kez daha ulaştık, ancak Güven’in henüz sorularımızı yanıtlamadığı bilgisini aldık.

8 Haziran Çarşamba, saat 13:12’de bir kez daha aradığımız özel kalem müdürüne, ÜNİVDER’in, ‘Erdoğan, üniversite değil yüksekokul mezunu’ yolundaki açıklamasını da ileterek sorumuzu yineledik. Güven’in yine uygun olmadığını söyleyen Filiz, “Bu notla birlikte sorunuzu yeniden anımsatacağım”diyerek telefonu kapattı."

Konuşmamızdan tam dokuz dakika sonra yani saat 13:21’de, bu kez 0312-419-10-61 numaralı telefondan gelen çağrıyı yanıtlamamız üzerine Filiz’in sesini bir kez daha duyduk. 26 saniye süren konuşmamızda özel kalem müdürü bize, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili sorunuzu sayın başkana ilettim. Kendisinin, bu soruyla ilgili size verecek cevabı yokmuş” dedi. Karşılıklı teşekkür ederek ve iyi günler dileyerek telefonu kapadık.

İşte Diken’in söz konusu haberi böyle hazırlandı ve ‘Diken, YSK başkanına Erdoğan’ın diplomasını sordu: Verecek yanıtım yok’ başlığıyla yayınlandı.

Yankı uyandıran haber gün içinde birçok haber sitesi ve ertesi gün bazı gazeteler tarafından da kullanıldı."

YSK Başkanı'na sorular

Haberin oluşum sürecini ayrıntılarıyla aktaran haber sitesi, Sadi Güven'in kendilerini yalanlaması sonrasında Diken, Güven'e yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

1. Yazılı açıklamanızda, Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili hiçbir gazeteciye konuşmadığınızı söylüyorsunuz. Peki, o zaman 8 Haziran Çarşamba günü saat 13:21’de, özel kalem müdürünüz aracılığıyla YSK’ya ait 0312-419-10-61 numaralı telefondan 26 saniye boyunca özel kalem müdürünüz aracılığıyla bize ne söylediniz?

2. Bugün Cumhuriyet Başsavcılığına giderek hakkınızda suç duyurusunda bulunduk. Peki, siz de hakkınızda yalan haber yaptığını öne sürdüğünüz editörümüz Tunca Öğreten ve bu haberi yayınlayan Diken hakkında ‘görev başındaki devlet memuruna iftira’ suçlamasıyla dava açacak mısınız?

3. Savcılıktan, söz konusu telefon görüşmesine dair dökümü talep edecek misiniz? (Bu arada, biz ediyoruz; GSM operatörü yargı kararı olmadan görüşme içeriği veremeyeceğini bildirdiği için, gerekli hukuki başvuruyu yapıyoruz, içerik elimize ulaşır ulaşmaz da yayınlayacağız.) Görüşme dökümünü aldığınızda, konuşmaları da kurumunuzun resmi internet sitesinde paylaşacak mısınız? Yoksa yalnızca haberi ‘yalanlamak’la mı yetineceksiniz?

4. Eğer bu görüşmeden haberiniz yoksa, görev tanımı ‘YSK Başkanı’nın resmi ve özel yazışmalarını yürütmek’ olan özel kalem müdürünüzün tarafımızı telefonla aramasını ve size atfen,Size verecek cevabı yokmuş” demesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kendisi hakkında idari soruşturma başlatacak mısınız?

5. Ve tabii hala en önemlisi: Seçim öncesinde Erdoğan’ın diplomasını teslim alıp almadığınıza dair bir yanıt vermekten neden kaçınıyorsunuz?

***

Açıklamanın sonunda "Diken’de hata olabilir sayın başkan, gazetecilikte aslolan hatada ısrar etmemektir; düzeltir, gerekirse özür dileriz. Ama sakın diğerleriyle karıştırmayın, Diken’de ‘yalan’ ve ‘düzmece’ haber olmaz." diyen diken son olarak ise yandaş medyaya yönelik şu soruyu sordu:

"Yanıtı bizce malum ama bir soru da Güven’in açıklamasının üstüne mal bulmuş mağribi gibi atlayan ‘yandaş’, ‘yancı’ ve diğerlerine: Diken’in açıklamasını da yayınlayacak mısınız?"

Kaynak: Birgun.net