TİMUR AKKURT- [email protected] @timurakkurt

Geçen hafta tam yazımı gazeteye teslim ederken gelen bir bülten Apple Music’in Türkiye’de açıldığını söylüyordu. Yazımın sonuna haberi ekledim ama detay veremedim. Ben de hazır böyle bir gelişme olmuşken hem Apple Music’i size tanıtayım istedim hem de Spotify ile karşılaştırmasını yapayım.

Öncelikle Apple Music’in dünya ile aynı anda ülkemizde hizmete girememiş olması açıkça beni üzmüştü. Teknoloji yazarı olarak yenilikleri dünya ile eş zamanlı deneyimleyememek bir hayli sinir bozucu oluyor. Yurtdışındaki yazarların, YouTuber’ların incelemelerini okuyarak ya da izleyerek yeniliklerden haberdar olmaya çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu da haliyle onlardan geri kalmamıza neden oluyor. Telif sorunları nedeniyle ülkemizde biraz geç Apple Music ile tanıştık. Anladığım kadarıyla sorunlar tamamen çözülmesede en azından bir miktar gelişme var ki şu an kullanabiliyoruz. Yerli müzik yapımcıları ile Apple halen görüşmeye devam ediyorlar. Bu nedenle bazı yerli sanatçıların albümlerini Apple Music üzerinden dinleyemiyoruz. Yakında bu sorunun aşılmasını ümit ediyorum. Malum ülkemizde yerli müzik dünleyenlerin sayısı yabancı müzik dinleyenlerden fazla. Bu hizmet tercihlerinde en büyük belirleyici etken.

Şimdi gelelim Apple Music’in bize getirdiği yeniliklere... Spotify ülkemizde uzun zamandır hizmet vermeyi sürdürüyor. Bu nedenle en büyük avantajlarından bir tanesi alışkanlıklar. Gerek uygulama arayüzü gerekse içerik kalitesi Spotify’ı bu yarışta bir adım öne çıkartıyor. Deezer’ın Türkiye’de ve dünyada gelişip tutunamamasının en büyük nedeni bilgisayarlara yüklenen uygulamasının olmaması. Nedense bir türlü bu konuda bir yol haritası da göremedik. Haliyle Spotify Türkiye’de pazar payı anlamında Deezer ile çok mücadele etmeden hakimiyeti ele aldı. Şimdi ise durum biraz farklı. Haliyle Apple markası bir işe soyunur ve bir pazara girerse onu ciddiye almak zorundası nız. Spotify ülkemizde iyi kampanyalar, güzel ve avantajlı iş birlikleri ile pek çok kullanıcının telefonuna ve bilgisayarına girmeyi başardı.

Bizim için güzel haber! Artık ülkemizde 2 büyük rakip firma aynı alanda hizmet verecek. Bu ne demek? Fiyat ve içerik kalitesinde rekabet demek. Daha ekonomik olan kendini daha iyi tanıtan, kısacası kullanıcılarını daha çok mutlu eden kazanacak. Bu da demek oluyor ki bu mücadele ve rekabet bize olumlu anlamda yarayacak.

Gelin bu 2 müzik platformunu birbirleriyle karşılaştıralım. Böylece sizin de işiniz biraz kolaylaşmış olsun.


Apple Music’in öne çıkan özellikleri
90 günlük deneme süreci ile kullanmaya başlıyorsunuz

Aylık 9,99 TL ya da aylık 14,99 TL (Aile paketi 6 kişiye kadar)

30 milyondan fazla şarkı içeren müzik kataloğu

iPhone, iPad, iPod touch, Mac, PC, Apple TV ve Android platformlarında

Beats 1 Canlı Radyo

Kolay kullanımlı arayüz

İstediğiniz müziği bilgisayar ya da mobil cihazınıza indirebilme, internet bağlantısı olmadan dinleyebilme.

Spotify’ın öne çıkan özellikleri
30 günlük deneme süreli premium üyelik

Aylık 9,99 TL. Sen ve 4 kişilik aile paketi 29,99 TL

30 milyondan fazla şarkı içeren müzik kataloğu

iPhone, iPad, Mac, PC, Android ve Windows Telefon platformlarında

Premium üyelik almadan ücretsiz kullanım (Düşük ses kalitesi, Reklam ve tanıtımlar)

Premium üyelik yapanlara, istediğiniz müziği bilgisayar ya da mobil cihazınıza indirebilme, internetsiz dinleyebilme.

Kolay kullanımlı arayüz
İşte iki farklı ürün ve karşılaştırması böyle. Görüldüğü gibi aile paketi konusunda Apple Music bir adım öne çıkıyor. Spotify’a oranla yüzde 50 daha ucuz ve daha fazla kullanıcı bu hizmetten yararlanabilmekte. Spotify’ın avantaj kazandığı en büyük nokta ise ücretsiz üyelik sistemi sayesinde hiç para vermeden bu platformdan yararlanabiliyor oluşunuz. Tabii şunu unutmayın çok düşük ses kalitesi ve reklamlarla bölünen müzik keyfi bu hizmetten yararlanmanızın bedeli oluyor.

İki platforma baktığımızda genel olarak kullanıcı arayüzlerinin başarılı olduğu görülüyor. Kolayca alışabileceğiniz iyi arayüzlere sahipler. Spotify Running özelliği hareketlerinizi algılayabilen telefonlarda güzel bir deneyim yaşamanızı sağlıyor. Örneğin spor, yürüyüş yapıyorsunuz yazılım sizin temponuzu algılıyor ve ona göre müzikler çalarak sizi motive etmeye çalışıyor. Bu basit ama şık bir hareket... Sadece Apple Music özelinde yayın yapan bir canlı radyoya karşılık Spotify’da türlere göre çalma listelerinden oluşan radyovari listeler olması güzel. Spotify’ın içinde yaptığı anlaşmalara göre Türkçe içerik daha fazla görünmekte. Yakın bir zamanda Apple Music bu açığı kapatacaktır diye tahmin ediyorum. Eğer bu konuda bir adım atılmazsa Apple Music için Türkiye’de işlerin pek yolunda gitmeyeceğini söyleyebilirim.

Her iki platform da çok başarılı diyebiliriz. İkisininde öne çıktığı farklı noktalar var. Apple fiyat avantajıyla tüketicileri can evinden vurmuş görünse de Spotify Türkçe müzik arşivi ile avantajlı duruma geçiyor. Şunu unutmamak gerek ki bizler en iyi hizmeti en ucuza aldığımız tarafta oluruz. Apple fiyat politikası ile burada avantajlı. Rekabet bakalım Spotify’dan beklediğimiz indirimli kampanyayı getirecek mi?

Sonuç olarak müzik sektörüne emek harcayan herkesi mutlu edecek gelir modeli bulunmalı ve sektör ayakta kalmalı. Müziksiz bir hayat düşünülemez. Şunu unutmayalım kaçak olarak edindiğimiz her şarkı sektörün biraz daha küçülmesine neden oluyor. Siz nasıl bir iş için bir emek harcıyor ve sonuçta çalışmanızın karşılığını maddi olarak almak istiyorsanız onlarında beklentisi doğal olarak bu.

Keyifli bir hafta sonu dilerim. Bol bol müzik dinleyin, iyi gelir…


Kaynak: Birgun.net