KÜBRA DENİZ - SERBAY MANSUROĞLU

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlar çerçevesinde kamuda tasfiye operasyonları devam ederken, usulsüzlük iddialarıyla dava konusu olan 2010 KPSS iptal edildi.

Ankara 1. İdare Mahkemesi, soruların sınavdan önce dışarıya sızdırıldığı iddiaları üzerine 'Eğitim Bilimleri' kısmı iptal edilen 2010'da düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) 'Genel Yetenek ve Genel Kültür' bölümünü de 'hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldığı' gerekçesiyle oybirliğiyle iptal etti.

'Özür dilemeli hesap vermeliler'

KPSS'deki ususüzlük iddialarının ortaya çıkmasıyla tüm sınavların şüpheli hale geldiğini belirten CHP Antalya Milletvekili ve Meclis Eğitim Komisyonu Üyesi Mustafa Akaydın, şu değerlendirmede bulundu:

''Çalınan sınav soruları Türkiye’nin bir realitesi oldu. Mahkeme kararı bir kez daha bunu tescil etti. Bu krizin ortaya çıktığı dönemde biz siyaset kurumunu uyarmaya çalıştık. Ancak AKP ve Cemaat arasında süren ittifak nedeniyle üstüne gidilmedi. Eleştirilerimiz karşısında, 'Araştırılıyor, inceleniyor' yanıtlarını alıyorduk. Bilim insanı olarak somut delil olmadan sınavın çalınan sorularının kapsamını söyleyemem. Ama mahkemenin aldığı karar bağlamında hukuki olarak ifade etmem gereken, o dönemde sınava giren kadro alan bütün isimlerin memuriyetinin iptal edileceği yönündedir. Artık yıllardır sınav sorularının çalındığına dair toplumda kuvvetli şüphe oluşmuştur. Eleştirilerimiz karşısında, 'Alnı secdeye değen insandan zarar gelmez' diye karşılık verenler, bugün yaşadığımız kaosun siyasi sorumlularıdır. Bugün bu insanların özür dilemesi, topluma hesap vermesi gerekir.''

Yeni kadrolaşmanın sinyali verildi

Darbe girişimi sonrası kamu kurum ve kuruluşlarında Cemaat'e yönelik tasfiye operasyonu yapıldığını ve kadroların doldurulması için şaibeli bir yol izlendiğini ifade eden KESK Eş Başkanı Şaziye Köse, şu ifadeleri kullandı:

''Boşalan kadroların doldurulabilmesi için yaklaşık 50 bin sözleşmeli personel alınacak. MEB’de, bunun 3 katı başvuru kabul ediyorlar. Bu da 150 bin demektir. KPSS’den aldıkları puanlara göre işlem yapılması gerekirken, bir de sözlü yani mülakat sınavı konmuş. Bu mülakat neye göre yapılacak? Bunun kriterleri henüz ortada yok. Bu da bize yeni bir ‘kadrolaşmanın’ sinyallerini veriyor. 2010 KPSS’inden sonra yine şaibeli bir sürü sınav yapıldı ve bir kadrolaşma yaratıldı. Bakın şimdi de başka bir kadrolaşma yaratmak üzere adım atılıyor.''

Hakkıyla kazananlar mağdur olacak

Sınavın iptal edilmesinin, hakkıyla kazananları mağdur edeceğini kaydeden Köse, ''İptal edilen 2010 yılında atanan yani kamuda çalışan yaklaşık 300 milyon kamu personeline detaylı bir güvenlik soruşturması yapacaklar. Ancak bu sınavı hakkıyla kazanan emekçiler mağdur olacak, ancak bu onların suçu değil. Bunun suçluları o dönemde de belli olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Ve aynı biçimde KPSS sınavları devam ettirildi'' dedi.

Tasfiyeler hukuki alanın dışına çıktı

Darbe girişimi sonrası başlatılan tasfiye sürecinde hukuki alanın dışına çıkıldığını ve birçok kamu emekçisinin haksız yere mağdur edildiği vurgulayan Köse şöyle devam etti:

''Biz aslında fiilen darbe girişimi içinde yer almış olanların tabiki cezalandırılmalarını savunuyoruz. Fakat, bugün binlerce kamu emekçisi görevlerinden alınmakta ve gereksiz soruşturmalarla mağdur edilmektedir. Bu da aslında bize sözleşmeli çalışma gibi uygulamalar, kamuda mutlak güvencesizliğin çalışma biçimi olarak ve OHAL’i de kullanarak yerleştirilmesidir. Başka bir anlamı yok.''

Kaynak: Birgun.net