ÖMER ŞAN / RİZE

Ülkemizin yaşadığı en ağır askeri darbelerden olan 12 Eylül faşist darbesi sonrasında cezaevlerinde ve gözaltılarda katledilen Karadenizli devrimcilerden Ahmet Uzun'un babası, Mustafa Uzun, tedavi gördüğü İstanbul'da yaşamını yitirdi.

Oğlunun katledilişinden 36 yıl sonra yaşamını yitiren baba Mustafa Uzun, Rize Merkeze bağlı Gündoğu-Dağınıksu Mahallesinde, oğlunun yanında toprağa verilyor.

Bir süre önce yakalandığı nefes darlığı ve prostat rahatsızlıkları nedeniyle İstanbul'da tedavisini sürdüren baba Uzun'un cenazesi önceki gün Rize'ye getirildikten sonra, köyünde ikindi namazı sonrası toprağa verilecek.

'Seni de Gömeriz!'

Baba Mustafa Uzun, 16 Ocak'ta oğlu Ahmet Uzun'un mezarı başında düzenlenen anmada arkadaşlarıyla sohbet ederken, "Oğlum işkencede öldürüldükten sonra, mezardan çıkarılan kesik başını bir kutuya koyarak kucağıma verdiler. Nereden aldıysanız oraya gömün, dedim. O zaman, komutan kılıklı biri, senide gömeriz, diye tehdit etti. Ahmet'in kesik başını bir kutunun içerisinde alıp tekrar mezara koydum" ifadelerini kullanmıştı.

Devrimci Yol hareketinin Rize'deki ilk militanlarından olan Ahmet Uzun, 12 Eylül faşist darbesi sonrası, Rize ve çevresinde 12 Eylül'e karşı kırsalda mücadele eden devrimci grubun başında yer aldı.

Çeşitli bölgelerde cuntaya karşı mücadele eden Ahmet Uzun, 14 Ocak 1981'de yapılan operasyonda arkadaşlarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alınmış ve yapılan işkenceler sonrasında katledilmişti.

Rize ve çevresinde 12 Eylül darbesi öncesi toplumsal muhalefetin gelişmesinde önemli katkı ve emekleri olan Ahmet Uzun, uzun zamandan bu yana katledildiği 16 Ocak'ta arkadaşları tarafından, Dağınıksu Köyündeki mezarı başında anılıyordu.

Ahmet, Mücadele Demekti

Ahmet Uzun'un, mücadele adına devrimci harekete önemli katkılar sunduğunu, babası Mustafa Uzun'un ölümüyle canlı bir tarihin daha yok olduğunu kaydeden Ahmet Uzun'un mücadele arkadaşlarından, Çaysen Genel Başkanı ve ÖDP Rize İl Başkanı Recep Memişoğlu, "Artık Ahmet'in bir parçası daha aramızda yok. O'nda Ahmet'in kokusu vardı. Bugün Ahmet'i anlamak, Ahmet'in mücadelesini aynı inat ve kararlılıkla sürdürmektir. Ahmet hala mezarı başında, sohbetlerde ve evlerde anılıyor, konuşuluyorsa bu onun saygınlığının ve doğru yerde durduğunun bir kanıtıdır. Uzun bir aradan sonra Ahmet'in çok sevdiği sevgili babası da artık onun yanında. Üzüntülüyüz ancak yılgın değiliz, olmayacağız" dedi.

Ahmet Uzun'un babası Mustafa Uzun'un cenaze töreni için Rize, Trabzon ve Artvin ile ilçelerinden gelen arkadaş ve dostlarının yanı sıra, CHP ve ÖDP ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akrabaları ve köylüleri de katıldı. Mustafa Uzun'un cenazesi, Dağınıksu Mahallesi camiinde kılındıktan sonra aynı yerde bulunan oğlu Ahmet Uzun'un mezarı yanında toprağa verilecek.

Kaynak: Birgun.net