Nurcan Gökdemir / [email protected]

Recep Tayyip Erdoğan’ın fiili Başbakanlık sevdası devlet mekanizmasını olağan akışının dışına çıkartıyor. Erdoğan tek belirleyici olmak istediği için yayımlanmadığı iddia edilen Valiler Kararnamesi ile Emniyet Müdürleri Kararnamesi raflardan inmeyi bekliyor.

Ankara kuluslerinde artık herkes tarafından dillendirilen bir konu var. Kuluslere göre İçişleri Bakanlığı-Başbakanlık-Cumhurbaşkanlığı arasında 7 Haziran seçimleri öncesinden bu yana Valiler Kararnamesi krizi yaşanıyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Saray’ın yönlendirmesi ile hazırladığı kararnameye Başbakan Davutoğlu’nun itiraz ettiği, bazı değişikliklerle Saray’a sunduğu kararnameyi de Erdoğan’ın kabul etmediği konuşuluyor. Kulislere göre dört ya da beş kez Saray’la Hükümet arasında gidip gelen kararname, uzlaşma sağlanmadığı için yayımlanamadı. Valiler Kararnamesi yayımlanmadığı için buna bağlı olan Emniyet Müdürleri değişiklikleri de yapılamıyor.

En son geçen yılın Şubat ayında yapılan vali değişiklikleri konusundaki belirsizlik, valiler ile emniyet müdürlerinin sürekli il değişikliği ya da merkeze alınma beklentisinin bakanlıkta işleyişi olumsuz yönde etkilediği konuşuluyor.

Bunun yanı sıra Büyükşehir Yasası sonrası yetkileri artan belediye başkanları ile İç Güvenlik Yasası ile daha da yetkilendirilen valiler arasında yaşanan ‘yetki’ çatışması da sorunları daha arttırıyor.

Yaşanan atama krizi son olarak kendisini Ankara Emniyet Müdürü atamasında gösterdi. Ankara’daki 10 Ekim Katliamı’ndan sonra görevden alınan Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal’ın yerine vekaleten getirilen Ahmet Hakan Arıkan’ın ikinci patlamadan sonra görevden affını istemesiyle yine vekaeleten atanan Yaman Ağırlar üçüncü patlamaya kadar görev yaptı. Üçüncü patlamadan sonra Başbakanlık ile Saray arasında yaşananları gündeme getiren eleştirilerin yoğunlaşması üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne beş ay sonra atama yapıldı. Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaslan yeni Ankara Emniyet Müdürü oldu.

Son olaylar üzerine Valiler Kararnamesi hazırlıklarının hızlandığı bildirildi. 15 gün içinde çok sayıda valiyi içeren Valiler Kararnamesi’nin yayımlanacağı en geç Mayıs ayına kadar da kapsamlı bir Emniyet Müdürleri kararnamesi çıkacağı bildiriliyor. Bu atamalarla 40’ın üstündeki ilin üst düzey yöneticilerinin değişmesi bekleniyor.

Teftiş yapılamıyor

İçişleri Bakanlığı’nda yaşanan yönetim zafiyeti, teftişlerde de kendini gösterdi. Bakanlığın 2015 yılı Faaliyet Raporu’nda, ’’Yıllık normal teftiş programları kapsamında yapılan Bakanlık merkez, il, ilçe, özel idare, belediye ve mahalli idare birliklerinin teftişleri, soruşturmaların yoğunluğu sebebiyle 2015 yılında yapılamamıştır’’ denildi.

Kamu hizmetlerinde etkinlik ve verimliliğin amaç haline getirildiği belirtilen raporda, teftiş faaliyetlerinin daha sık yapılmasının sağlanması, teftişlerde rehberlik faaliyetlerine ağırlık verecek yaklaşımın yerleştirilmesi, performans bazlı teftiş faaliyetinin kurulması için yeni düzenlemelerin yapılması çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Kaynak: Birgun.net