Özel sağlık meslek liseleri için zorunlu staj ücreti bu yıl tam 5 bin liraya yükseltildi. Bu ücreti Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu devlet hastanesinde staj yapacak öğrenciler için istiyor. Okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen öğrenciler bu rakamı ödeyemediği için staja başlayamadı. Devlet lisesinde okuyan öğrenciler ise para vermek yerine asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret alıyor.

Özel sağlık meslek liseleri için geçen yıl 4 bin lira olan staj ücreti bu yıl 5 bin lira oldu. Bu ücreti ödeyemeyen öğrenciler okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala stajlarına başlayamadı.

Sözcü'den Yurdagül Uygun'a konuşan Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu, özel sağlık liselerinde öğrencilerin 11 ve 12’inci sınıflarda haftanın üç günü staj yapmak zorunda olduklarını belirterek, “2013’te Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile özel okulların hepsi 10 yıllık bir protokol imzaladı. Protokole göre, staj yapan öğrencilerin bir yıllık giderleri için toplam bin lira gibi bir rakam belirlenmişti ve enflasyon oranına göre artıralacaktı” dedi.

PROTOKOL İPTAL EDİLDİ, ÜCRET 4 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Fakat geçen yıl Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun bir tebligat göndererek, protokolün iptal edildiğini, yeni protokolle bu ücretin bin lira yerine 4 bin liraya çıkarıldığını kaydeden Velioğlu, ödenmemesi durumunda ise stajın başlayamacağını söylediklerini belirtti.

DEVLET LİSESİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLER PARA ALIYOR

Devlete bağlı sağlık liselerinde staj yapan öğrenciye asgari ücretin yüzde 30’u kadar ödeme yapıldığını, sigortasını da devletin ödediğini vurgulayan Velioğlu, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı geçen yıl özel ve devlet okullarında öğrenim gören öğrenciler arasında bir ayrım yapılamayacağını içeren bir yazı gönderdi. Buna rağmen özel okullarda para dayatması devam ediyor. Bunu bakanlığın ilgili birimlerine anlatıyoruz. Şu an Milli Eğitim Bakanlığı çocuklarımıza sahip çıkıyor. Pozitif bir yaklaşım var. Ancak okullar açılalı bir ay oldu. Sorun çözülmediği için çocuklar staja başlamadı. Okul Milli Eğitim Bakanlığı’na, staj yeri de Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Bu yüzden sorunu çözmek zorlaşıyor. Sonuç alamazsak, idare mahkemesine dava açacağız.”

BU RAKAMI DEVLET HASTANELERİ ALIYOR

5 bin liranın devlet hastanelerinde staj yapan öğrencilerden istendiğini, özel hastanelerde kapasite sınırlı olduğu için burada staj yapma imkanının zor olduğunu kaydeden Velioğlu, “Özel hastaneler için belirlenmiş bir rakam yok. Milli Eğitim, mesleki ve teknik liselere özel önem veriyor. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı’nın bizim okullarımıza böyle bir mağduriyet yaşatması çelişki” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net