BİRGÜN / ANKARA

Siirt’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir çocuk evinde kalan ve yakın zamanda 18 yaşını doldurmuş olan bir kız çocuğunun kuruluşta görevli psikolog ile evlendirilmesine ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Gündem Çocuk Derneği, İnsan Hakları Derneği Çocuk Komisyonu, Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, Uçan Süpürge, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kurumlar adına basın açıklamasını SES Hukuk ve TİS Sekreteri Aylin Akçay okudu. Akçay,“Devlet koruması altında bulunan bir çocuğun, bu kurumda meslek elemanı olarak çalışan kişi ile evlenmesi en basit ifade ile son derece endişe vericidir. Geçtiğimiz gün kamuoyuna yansıyan bu gelişmeler ciddi bir ihmal ve de istismar örneği teşkiletme potansiyeli taşımaktadır. Bakanlık nezdinde yapılan, konunun acilen araştırılması ve konuya ilişkin tedbir alınması yönündeki girişimlerinin de henüz bir sonuca ulaşamadığı gözlemlenmektedir" ifadelerini kullandı. Akçay, "Durumun ne psikologluk meslek etiğine ne de herhangi makul bir ahlak anlayışına uymadığı ortadadır" dedi.

Koruma altındaki çocukların durumu iyileştirilsin

Yaşanan bu durumun kişilerin iradelerinden bağımsız olarak ele alınması gerektiğini belirten Akçay, şunları kaydetti:

"Meslek elemanı bir psikologdur ve bahsi geçen kız çocuğunun bulunduğu ve ona 'koruma' sağlamak gibi bir işlevi olan kurumda çalışmaktadır. Böyle bir asimetrik ilişki ve sonucunda ortaya çıkan bu durum psikologluk meslek etiğinin ciddi bir biçimde ihlal edilmiş olunabileceğinin göstergesidir. Yaşanan olay, devlet koruması altındaki çocuklarla çalışanlar tarafından mesleki sınırlarının ihlal edilmesi anlamını taşır. Bu yaşanan münferit bir olay değil bir olgudur ve bu olgu ile topyekün mücadele edilmesi gereklidir.

Hem bahsi geçen olayın derhal incelenmesi ve gerekli tedbirlerin bir an önce alınabilmesi için hem de ileride benzer durumların yaşanmaması için koruma altındaki çocukların durumu iyileştirilmeli, çocukla çalışan profesyoneller, yöneticiler ile bakim personelinin seçimine özen gösterilmeli ve meslek elemanlarının denetiminin sağlanabileceği meslek odaları gibi bağımsız mekanizmaların kurulmasının önü açılmalıdır.”

Etik açıdan kaygı verici

Ortak açıklama sonrasında Türk Psikologlar Derneği adına Ebru Ergin, “Hukuki bir engel görülmemekle birlikte koruma altında olan bu çocuğun 18 yaşına girmeden önce bir ilişkisinin olup olmadığı incelenmelidir. Mesleki etik açısından kaygı verici bir olan bu konuyu takip edeceğiz” dedi.

Sosyal hizmet Uzmanları Derneği Adına ise Mehmet Can Özkaya, “Önemli koruma altında olan çocukla evlenen meslek elemanının ilişkisinin mesleki çerçevede ele alınmasıdır. Meslek elemanının reşit olsa bile sorumluluğu altındaki biri ile evlilikle sonuçlanacak bir ilişki kurması rahatsız edici bir durumdur. Ne yazık ki, bu benzeri kuruluşlarda meslek elemanı dahil olmak üzere çalışan seçiminde özen gösterilmeli, denetimin sağlanması için meslek odaları sürece dahil edilmelidir" dedi.

Açıklamada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na resmi bir başvuruda da bulunduğu fakat herhangi bir sonuç alınamadığı bildirildi.

Kaynak: Birgun.net