Bir zamanlar dev pandaların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyaydı.

Ancak onlarca yıldır süren koruma çalışmaları sonuç verdi ve Çin'de sayıları yeniden artmaya başlayan dev pandalar, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarıldı.

BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre yetişkin pandaların sayısı, yıllardır süren çabalarla 1864 ulaştı. Yavru pandaların sayısı ise tam olarak bilinmiyor ancak yaklaşık 200 olduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) pandaların sayısının artmasının, Çin'in uyguladığı koruma yöntemlerinin işe yaradığını gösterdiğini açıkladı.

Çin, pandaları "milli hayvan" olarak kabul ediyor.

IUCN pandaların nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarılsa da hâlâ "hassas" hayvan türleri arasında olduğunu açıkladı.

Bunun nedeni ise pandaların beslendiği bambu bitkilerinin küresel ısınma nedeniyle giderek azalması. Dünyadaki bambu bitkilerinin üçte birinin 80 yıl içinde yok olacağı tahmin ediliyor.

Güncellenen "Kırmızı Liste"ye yeni bir hayvan türü eklendi: Dünyanın en büyük primatı olarak da bilinen Grauer gorilleri.

Doğu gorillerinin alt türü olan Grauer gorillerinin sayısı, kaçak avcılık nedeniyle son 20 yılda yüzde 70 azaldı.

Bu goriller Uganda, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yağmur ormanlarında yaşıyor.

Dünyada yaklaşık 5 bin doğu gorili kaldığı tahmin ediliyor. Sayılarındaki bu büyük azalmanın en önemli nedenleri ise yasa dışı avlanma ve bölgedeki çatışmaların neden olduğu göçler.

90'larda Ruanda'daki iç savaştan kaçanların Kongo'da gorillerin doğal yaşam ortamlarına yerleşmesinin de gorillerin sayısının azalmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Dünyadaki 6 büyük maymun türünden 4'ü nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde: Doğu gorili, batı gorili, Bornea orangutanı ve Sumatra orangutanı.

IUCN Başkanı Inger Andersen haberi verirken "Bugün üzücü bir gün çünkü insanoğlu bazı en yakın akrabalarını yok ediyor" diye konuştu.

IUCN'nin "Kırmızı Liste"sinde 82 bin 954 hayvan ve bitki türü bulunuyor. Bunların yaklaşık üçte birinin (23 bin 928) nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak: Birgun.net