Milli Eğitim Bakanlığı'nın bastığı 10’uncu sınıf Türk Edebiyatı kitabında Orhun Abideleri görseli yanlış kullanıldı. Kitapta Orhun Abideleri görseli diye paylaşılan görsel Bitlis’te bulunan Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nın fotoğrafı.

İngilizce kitabında da ‘Theacher’ skandalı

Bakanlığın yine bastığı bir başka kitap 9. sınıf Power Up isimli ingilizce kitabının kapağında İngilizce 'öğretmen' kelimesi yanlış yazıldı. New York Üniversitesi'nde eğitim veren Prof. Dr. Selçuk Şirin'in Twitter'dan paylaştığı kitap kapağında İngilizce 'öğretmen' anlamındaki "Teacher" kelimesinin yanlış yazıldığı görülüyor. Kapağında "Theacher" diye yazılan kitap sosyal medyanın gündemine de oturdu. Selçuk Şirin "Kapakta kitabın adı yanlış olursa insan içerikten korkuyor. Bakanlık basmış. Bir kişi de fark etmeden dağıtılmış"diyerek duruma tepki gösterdi.

Prof. Dr. Gözütok skandalın nedenlerini anlattı

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları Bölüm Başkanı Prof. Dr. F.Dilek Gözütok ise özensizliği şu ifadelerle anlattı: 2002'den başlayarak ders kitabı ve yardımcı kitap yazabilme kapasitesinde olan yetişmiş kişiler, iktidar partisinden olmadıkları tahmin edilerek uzaklaştırıldılar. Basıma hazır kitapların basımını iptal ettiler. Bir uzman grup olarak proje çerçevesinde yazdığımız ''İlköğretim İçin İnsan Hakları Eğitimi'' dizisi Talim ve Terbiye Kurulu’ndan olur aldığı halde 2002'de gelen yeni kadrolar, 12 kitaplık bu diziyi bastırmadı. Üstelik de bu projenin kitaplarını basmak ve okullara parasız dağıtmak üzere MEB ile proje sahibi Kurum arasında sözleşme imzalanmıştı (Bu yalnızca bir örnek). Geçen yıl yazdırılıp okullara parasız dağıtılan Demokrasi ve İnsan Hakları 4. sınıf kitabının yazarlarından birinin FETÖ'den tutuklandığını internette tarama yaparsanız göreceksiniz.

Kitaplardaki yanlışlar saymakla bitmez. Bazıları ile ilgili yaptığımız bilimsel çalışmalar yayınlandı. Kitaplardaki yanlışların nedeninin bir kısmı kitap yazımının kitap yazma konusunda ehliyetsiz insanlar tarafından yapılması olsa da bir kısmının öğrencilerin zihnini dağıtmak amacı ile maksatlı olarak yapıldığını düşünüyorum.

Kaynak: Birgun.net