GÜRKAN AKÇAY

Renginiz ne olursa olsun, bu durum Asya ve Afrika’da yaşamış atalarımıza işaret ediyor. Göç ve doğal seçilim aracılığıyla, deri renkleri değişti ve zamanla bugünkü hale adapte oldular.

Farklı deri renklerinin sebebi ise DNA’nızda yatıyor. Bilim insanları, mitokondriyal DNA -mtDNA izlerini takip ederek, ilkel atalarımızın Afrika’dan diğer iklimlere ne zaman göç etmeye başladıklarını ortaya çıkarabiliyorlar. Çünkü, mtDNA, çiftleşmeyle anneden yavruya geçer. Daha fazla dişi yavru, daha fazla mtDNA hatlarının görülmesi anlamına gelir.

Dünya’nın eğikliği, yeryüzüne ne kadar güneş ışınının düşeceğini, dolayısıyla da yere çarpan ultraviyole ışınları (UV) belirler. UV ışınlar, mutajendirler ve türün DNA’sını zamanla değiştirebilirler.

Ekvatora yakın bölgeler, UV ışınlarını yıl boyunca doğrudan alırlar. Bu durum; UV ışınlarını engelleyen koyu renk pigmenti olan melanin üretilmesi noktasında DNA’yı uyarır. Böylece, ekvatora yakın bölgelerdeki bireyler koyu renk deriye sahip olurken, daha büyük enlemlerde yaşayanlar UV ışınların doğrudan geldiği yaz aylarında kayda değer miktarlarda melanin üretirler.

Farklılıklara neyin sebep olduğunu bilimsel düzeyde öğrenmek, cehaletin bir yaklaşımı olan ırkçılığın da önüne geçecektir.

Kaynak: Birgun.net