BİRGÜN / RİZE

Rize Güneysu İlçesi’nde dere sularının tünele alındığı Gürgen Deresi ile aynı şekilde suyu tünele alınarak büyük miktarı Güneysu Vadisine aktarılan suyu azalan Salarha Vadisindeki Salarha Deresi’nin bir bölümü bu yıl da kurudu.

Salarha Vadisi’ndeki 28 megavat kurulu gücündeki, Çalık Holdinge ait Ada Hidroelektrik Santral Projesi kapsamında Yiğitler Köyü’ndeki regülatör sahasından tünele alınan Salarha Deresinin suyu, Güneysu Vadisi’nde kurulan santrala aktarıldı, 8 kilometre sonra ise yeniden Salarha Deresi’ne bırakıldı. Ancak 8 kilometre boyunca suyu azalan ve bazı alanlarda ikiye ayrılan dere yatağının bir bölümü tamamen kurudu.

Hemşin Deresi çöp deposu oldu

Pazar ilçesinde ise AKP’li Belediye mahalle ve köylerden topladığı çöpleri Hemşin Vadisi’ndeki Hemşin deresi kenarında biriktirdi. Sıcaklarla birlikte çevreye kötü kokuların yayıldığı vadide çöplerin dereye karışması kirliliği büyüttü.

Edinilen bilgilere göre, bir süre önce çöpleri Rize Belediyesi aracılığı ile Trabzon’un Of İlçesi’ndeki katı atık tesisine taşıyan Pazar Belediyesi, taşıma maliyetleri ve çöp döküm bedelindeki artış nedeniyle bundan vazgeçti ve Organik Tarım Havzası ilan edilen Hemşin Vadisi Zafer Mahallesi’ndeki, dere kenarına çöp dökmeye başladı.

DEKAP: Çevre günü ne kutlanır ne vahlanır

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, 10 yıldır vadilerde yaşam mücadelesi verdiklerini ancak her geçen gün daha kötüye gidildiğini öne sürdü.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün ne kutlanacak ne vahlanacak bir gün olduğunu ifade eden Şan, “Çevre Günleri, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak için çözümlerin arandığı ve yaşam mücadelesinin yüceltildiği günler olarak ele alınmalıdır. Ekosistemin ana ve temel varlığı olan suyu korumamız, sahip çıkmamız gerekiyor. Geçmişte atalarımızın, dedelerimizin üreterek var ettiklerini tüketerek yok etme aşamasına geldik. HES’lerle dereleri kurutur, vadileri çöplerle doldurursak geleceğimizi yok ederiz. Artık bunlara bir son verilmeli ve gelecek kuşaklar için önlemler alınmalı. Burada tümden bir yaşam mücadelesi verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net