BirGün ANKARA

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 44 yıl önce Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını onaylayan parlamentonun bu kara lekeyi üzerinden kaldırmasını istedi.

Mehmet Tüm, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ali Şeker, Tur Yıldız Biçer, Nurettin Demir, Hüsnü Bozkurt ve Serdal Kuyucuoğlu ile parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, idamlarının 44’üncü yılında Denizler’i andı. Tüm, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 de,12 Mart cellâtları tarafından asılarak katledildiler İdamları hukuksuzdu. Zaten hukuktan bahsetmek imkansızdı. Onlar, emperyalizme ve faşizme karşı, tam bağımsız ve demokratik bir Türkiye istediler” dedi.

TALEPLERİ HALA GEÇERLİ

Aradan geçen sürede bugün emperyalizme karşı mücadelenin daha da önem kazandığına dikkati çeken Mehmet Tüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emperyalizm küreselleşme adı altında hala yoksul halkların kaynaklarını sömürmeye ,savaşlar çıkarmaya devam ediyor. Zaman Denizler’in öngörüsünü haklı çıkarmıştır. Bugün hala Denizler’in ileri sürdükleri talepler geçerliliğini sürdürmektedir. O tarihten bu güne bir çok hükümet, siyasal iktidar değişti. Ama ne yazık ki siyasal anlayış asla değişmedi. Bugünün gençliği Denizler’den aldıkları onurlu mücadele mirasını, hala o günlerin ateşi ve kararlılığı ile sürdürmektedir. Buna Gezi olaylarında yakından tanık olduk. Onun için Türkiye gençliğinin bu bilinçle mücadeleyi daha da yükselteceğine ve tam bağımsız, demokratik Türkiye hedefine yılmadan, usanmadan ulaşacaklarına inancımız tamdır.”

KAHROLSUN EMPERYALİZM YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ

Mehmet Tüm, idamların “kahrolsun emperyalizm”, “yaşasın halkların kardeşliği” haykırışları arasında gerçekleştiğini kaydederek, “Bugün biz de burada kahrolsun emperyalizm, yaşasın halkların kardeşliği diyoruz. Çünkü kardeşliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Özgürlük ve demokrasiyi savunmanın yolu, Denizler’in bu onurlu kavgasına sahip çıkmaktan geçer” dedi.

İdamları onaylayan TBMM’nin bu kara lekeyi üzerinden kaldırması gerektiğine işaret eden Mehmet Tüm, “Denizler’in iade-i itibara ihtiyacı yoktur. Halk zaten gerekli itibarı en üst düzeyde göstermektedir. Ancak Devletin bu haksızlığı gidermesi bir hukuksuzluğu ortadan kaldırması gerekmektedir” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net