SERBAY MANSUROĞLU / [email protected]
@serbaymansur

Öğretmen Halil Türkoğlu, koruma kararı bulunan koyda balık tuttuğu gerekçesiyle görev yaptığı okuldan 80 kilometre uzaklıkta başka bir okula sürgün edildi. Ula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kınama cezası da verdiği öğretmene sürgün cezasını, "Denize kıyısı olmayan ve balıkçılık faaliyeti bulunmayan bir yerleşim yerine tayinen görev yeri değişikliğine" ifadeleriyle duyurdu.

İdari para cezası

Muğla’nın Ula İlçesi Akyaka Cahit Belkıs Güneyman İlkokulu sınıf öğretmeni Halil Türkoğlu, 2014 yılı temmuz ayında çocukluğundan beri yaptığı gibi balık tutmaya çıktı. Ancak bilmediği koyun korumaya alındığı ve balıkçılık faaliyetlerine kapatıldığı bilgisiydi. Balık tutmaya çıktığı için kaymakamlığa şikayet gitti. Hakkında 234 lira idari para cezası kesildi. Öğretmen de cezayı ödedi.

Müfettiş soruşturdu

Tarım İlçe Müdürlüğü ve Balıkçılık Kooperatifi, cezayı yetersiz bulup İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de şikayette bulundu. Ula Kaymakamlığı, 26 Ekim 2015’te müfettiş atadı. Geçen nisan ayında müfettiş soruşturma raporunu tamamladı. Öğretmen Türkoğlu’na 20 Mayıs tarihinde kınama cezası verildi. Ancak öğretmen Halil Türkoğlu’nu şaşırtan 14 Temmuz’da 80 kilometre uzaklıktaki Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde bulunan Salkım İlkokulu’na atandığına dair telefon oldu. Yaz tatilinde sürgünü haber alan Türkoğlu, gerekçeli kararda İlçe Milli Eğitim’den ‘denize kıyısı olmayan ve balıkçılık faaliyeti bulunmayan bir yerleşim yerine tayinen görev yeri değişikliğine’ karar verildiğini öğrendi. Öğretmen Türkoğlu, yarın Muğla İdare Mahkemesi'ne kararın durdurulması ve iptali istemiyle başvuruda bulunacak.

Bakanlık daha önce iki defa ödüllendirdi

Öğretmen Halil Türkoğlu, “Akyaka’nın yerlisiyim. 10 yaşımdan beri hobi olarak balık avlıyorum. Yıllar sonra yasak kararı geldi. Bilmiyordum. Ama yine de 234 lira para cezasını ödedim. Ancak eğitimle balık tutma yasağının ne ilişkisi var. Anlam veremedim” diyerek şaşkınlığını anlattı. “Gönderildiğim Kavaklıdere Salkım İlkokulu, görev yaptığım yere uzak. Kızımla ve eşimle gitmeye kalksak annemin sekiz tane hastalığı var. Babam ve kardeşim vefat etti. Benim dışımda kimsesi yok. Onu nasıl bırakabilirim” diyen Türkoğlu, “Bunları yetkililere anlattım. Çözüm olmadı. Kararı geri aldıramadım. Pazartesi günü mahkemeye başvuracağım” dedi.

Öğretmen Halil Türkoğlu şunları söyledi: 54 yaşındayım ve 30 yılı aşkın süredir öğretmenim, böyle bir şeyi ilk defa gördüm. Bakanlık tarafından iki defa yılın öğretmeni seçilip ödüllendirildim. Muğla Valiliği, çalışmalarım nedeniyle beni beş defa takdirname ile ödüllendirdi. Veliler ve öğrencilerle birlikte yaşayan bir insanım. Meslek hayatımda hep başarı odaklı çalıştım. Bunca yıl bir disiplin cezam, hakkımda açılmış bir soruşturma yokken böyle bir cezayı kabul etmem mümkün değil.

Kaynak: Birgun.net