SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

Başkanlık rejimine zemin hazırlamak için Meclis’i çalıştırmayarak işlevsiz hale getirmeye yönelik AKP taktiği ile vekillerin hükümeti denetim yollarını kullanması engelleniyor. TBMM’de üç aylık dönemde 184 yazılı soru önergesi içtüzüğe uygun olmadığı “kaba ve yaralayıcı ifadeler” bulunduğu gerekçesiyle iade edilirken, aynı dönemde muhalefetin verdiği 58 araştırma önergesi de işleme konulmadı.

‘Geri çevrilebilir’
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, TBMM Başkanlığı’nın işleme koymayıp iade ettiği soru önergeleri ile araştırma önergelerini Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın imzasıyla Botan’a gönderilen yanıt, parlamentoyu işlevsiz hale getirmeye yönelik AKP taktiğini göz önüne serdi.

24’üncü dönemde toplam bin 279 sözlü, 4 bin 907 yazılı soru önergesi ve 38 Meclis araştırması önergesi iade edilirken, 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan 25’inci dönemde 1 sözlü, 389 yazılı soru önergesi geri çevrildi. 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan 26’ıncı dönemde ise 12 Şubat’a kadar geçen üç buçuk aya yakın dönemde 184 yazılı soru önergesi iade edildi. Aynı dönemde iade edilen Meclis araştırma önergesi sayısı da 58 olarak kayda geçti.

Yanıtta, TBMM içtüzük hükümleri anımsatılarak “kaba ve yaralayıcı sözler bulunan önergelerin geri çevrilebileceği” savunuldu. 25’inci dönemde reddedilen 389 yazılı soru önergesinin partilere göre dağılımına bakıldığında MHP’nin 212, CHP’nin 164, HDP’nin ise 13 yazılı soru önergesinin işleme konulmadığı dikkati çekerken, 26’ıncı dönemde ilk sıraya HDP yerleşti. Bu dönemde HDP’li vekillerin verdiği 138 yazılı önergesi TBMM Başkanlığı’nca işleme konulmayarak iade edildi. HDP’yi 40 önerge ile CHP izlerken, MHP’li vekillerin reddedilen yazılı önergelerinin sayısı 6 oldu.

Kaynak: Birgun.net