UĞUR ŞAHİN / @uugurs
[email protected]

Cadı avına dönüşen ve AKP içinde dahi itirazların yükselmesine yol açan operasyonlara dair Çin gezisi sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “At izi, it izine karışmış vaziyette. Ben bir şey atayım da nasılsa tutar diyenler var. Özellikle yazılı ve görsel medya dünyasında bu çok var. Öyle yorumlar yapıyorlar ki suçladıkları o insanın bu işle hiç alakası yok. Ama o insana o yaftayı yapıştırıyor. Bu tür yanlışlıklardan uzak durmak lazım” dedi. AKP, Ergenekon ve Balyoz Davaları sürecinde de önce çok sayıda insanın mağduriyetine yol açmış, sonrasında da özür dileyerek, hata yaptık’ diyerek işin içerisinden sıyrılmaya çalışmıştı.

İktidarın ve Erdoğan'ın her seferinde binlerce kişiyi mağdur ettikten sonra "hata yaptık" diyerek aradan sıyrılmak istemesini BirGün’e değerlendiren Ergenekon ve Balyoz davalarının simge isimlerinden Avukat Celal Ülgen, “Açığa alınmış binlerce insanın harabesi üzerinden demokrasiyi kuramazsınız” dedi. Ülgen, “Devletin icra organlarının bu olaya müdahil olması doğru değil. Yargı üzerinde baskı ve talimat sayılabilecek demeçler vermeleri, yargı bağımsızlığı ilkesiyle bağdaşmaz. Ancak, kurunun yanında yaş da yanmasıyla ilgili o kadar çok örnek oluşmaya başladı ki, Ergenekon ve Balyoz sürecini katlayacak boyutta mağduriyetler ortaya çıkacak” diye konuştu.

Avukat Celal Ülgen

Ergenekon ve Balyoz süreci gibi
Ülgen yaşanan ‘cadı avı’ sonrasında bir ‘mağdur kitlesi’ oluştuğunun altını çizerek, “Dün bana biri e-posta gönderdi. Beş yaşındaki küçük kızı cezaevine gitmiş ve o küçük kız dışarı çıkarken annesine şöyle demiş: ‘Anne, biz evde kalmıyoruz. Babam bilmez, keşke evin anahtarını kime bıraktığımızı söyleseydik.’ Bunlar tıpkı Ergenekon ve Balyoz sürecindeki gibi yeni öyküler ve yakınmalar doğuruyor. Bu yakınmalarından ardından adaletsiz tutumun sürmesi halinde, gösterilerin yapılması muhtemel. Korku imparatorluğunun en yüksek olduğu yaşandığı zaman, biz bunlara ‘alçak’ demiştik. Ama onlar bir yerde ‘FETÖ’yü onları koruma refleksi gösteriyor. Gerçek ‘FETÖ’cülerin alanlarını saklıyorsunuz. Sözcü ve Cumhuriyet gazetesi ile suçsuz insanlara yönelirseniz, bu büyük bir mağduriyet öyküsü doğurur” şeklinde konuştu.

Adaleti adalete bıraksınlar
Darbe mahkemelerinin kurulmasına yönelik çıkan haberlere tepki gösteren Ülgen, darbe mahkemelerinin kurulmasının, ‘FETÖ’ye yarayacağını belirterek, “ABD diyecek sen doğal hakim ilkesini çiğnedin, sana kimseyi vermem. Bu sadece Fethullah Gülen için değil, Zekeriya Öz için de başkası için de kullanılacak. O nedenle gölge etmesinler, adalet başka ihsan istemez. Adaleti, adalete ve mahkemeleri mahkemelere bıraksınlar. Beklentimiz şu: Gerçekten demokratik bir düzen ve hukukun üstünlüğü ilkesine dönüş. Ama bu, çökmüş yuvalar üzerinden inşa edilemez” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net