BİRGÜN/ANKARA

Yenikapı’da CHP ve MHP liderlerinin de katıldığı “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” ile darbe girişimine karşı birlik beraberlik mesajı verme çabası içindeki AKP ve Erdoğan, bir yandan da tartışmalı KHK’lerin gündeme gelmesini önlemek için TBMM’yi 19 Ağustos’da tatile sokmayı planlıyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “TBMM’nin en basit denetim mekanizmaları oluşturulmadan ve bu süreçte çıkarılan KHK’lar sevk edilmeden apar topar tatile sokulması AKP’nin samimiyetinin bir kez daha sorgulanması sonucunu doğurur” dedi. HDP’li Meral Danış Beştaş da “cumhurbaşkanına teslim olduklarını” savunduğu CHP ve MHP’ye “geç olmadan aklıselimle düşünmeleri” çağrısında bulundu.

Gerçekten hedef demokrasi mi?

İstanbul Yenikapı Mitingi’nin hemen sonrasında yapılan Bakanlar Kurulu’nun sonuçlarını açıklayan Numan Kurtulmuş ‘hedef demokrasi mi?’ sorusuna da yanıt vermiş oldu. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından TBMM’nin “çok çalıştığını” belirterek 19 Ağustos’ta tatile girebileceğini belirtti. Meclisin bu tarihte kapatılması aynı zamanda KHK’ların Anayasa’da öngörülen 30 günlük süre bitmeden Meclis’e gelmesinin de önüne geçecek. Böylece yaşanabilecek tartışmaları da önleyecek.

‘Radikal sağa evrilmeye niyetli’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yenikapı’da bir yandan birlik, beraberlik, demokrasi mesajları verilmeye çalışılırken diğer yandan Erdoğan’ın “idam”la ilgili değerlendirmelerde bulunmasını eleştirdi. Özel, “Bu, sürecin nasıl şekilleneceği açısından da önemli bir işaretti aslında. İdamın gündeme getirilmesi önümüzdeki aşırı milliyetçiliğe, radikal sağa evrilmeye yönelik çıkışların gündeme getirileceğinin göstergesi” dedi.

Ülkenin hızla normalleşmeye, etkin bir sivil denetime ihtiyacı olduğunu belirten Özel, “Parlamentonun 15 Temmuz öncesindeki süreçte de kısıtlanan denetim olanaklarının genişletilmesi, el konulan işlevine yeniden kavuşturulması için tüm olanakların seferber edilmesi gerekir. Birlik beraberlik görüntüsünün devamı için bunu olmazsa olmaz bir koşul olarak görüyoruz” diye konuştu.

‘Samimiyeti test edilecek’

Özgür Özel, 15 Temmuz’da yaşananların bağımsız olması gerekirken siyasi iradeye, tek adama bağlı faaliyet gösteren istihbaratın sakıncalarını çok net bir şekilde ortaya koyduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “MİT, Saray’ın istihbarat teşkilatı gibi değil de parlamentodaki tüm partilerin denetimi altında kontrol edilen bir yapı olarak faaliyet gösterseydi böyle kritik bir anda en güvenilir bilgi kaynağı ‘enişte’ olmazdı. Olan bitenden ders çıkararak, parlamentoda temsil edilen partileri ayırmadan, ötekileştirmeden, etkin ve yeterli temsille oluşturulacak bir denetim mekanizmasının bir an önce oluşturulması zorunludur. Ordu ve MİT’in yanı sıra tüm kurum ve kuruluşlar, askeri ve sivil bürokrasiyle ilgili yeniden yapılandırma sürecinin yakından takibi için Meclis’te gerekli mekanizmalar zaman geçirilmeden oluşturulmalı. TBMM’nin en basit denetim mekanizmaları oluşturulmadan ve bu süreçte çıkarılan KHK’lar sevk edilmeden apar topar tatile sokulması AKP’nin samimiyetinin bir kez daha sorgulanması sonucunu doğurur.”

HDP’den CHP ve MHP’ye eleştiri

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da “Yenikapı’da her ne kadar milli birlik mesajı verildiği iddia ediliyorsa da gerçek bambaşka. Ülkenin dörtte birini yok sayan bir anlayışla birlik beraberlik mesajı verilemez” dedi.

Ana gündem maddesi “idam” olan bir mitingden “demokrasi mitingi” diye söz edilemeyeceğini kaydeden Meral Danış Beştaş, şunları söyledi: “Türkiye idam tartışmalarını devam ettirecekse AB için sürdürülen sürece de nokta konulması gerekir. Recep Tayyip Erdoğan, sürekli olarak ‘aldatıldık’ diyor. Bu kadar kolay aldatılanlara biz nasıl güvenelim, halk neden güvensin? Aslında AKP halkı aldatmaya devam ediyor. İdam tartışmalarını gündeme getirerek Gülen’in iadesini engellemeyi mi amaçlıyorlar? İdam tartışmasının olduğu bir ülkeye iadenin mümkün olmadığını herkes çok iyi biliyor. Türkiye hızla demokrasiden uzaklaştırılıyor. Darbeye karşı olmak demokrasiye dört elle sarılmak anlamına gelir. Ancak şu andaki tablo tam tersi. Darbeye karşı olduğunu söyleyenler demokrasiyi kökten kaldıracak uygulamalara imza atıyorlar. Üç parti birlikte halkı kandırıyor. Muhalefet partileri cumhurbaşkanına teslim olmuş durumda. Demokrasiyi budayan bir sürece ortaklık yapıyorlar. Bugün yaşananlar gelişmelerin nasıl tehlikeli bir sürece evrilebileceğinin işareti. Daha geç olmadan herkesin aklıselimle düşünmesine ihtiyaç var.”

Kaynak: Birgun.net