Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olmalarını değerlendirdi.

Demirtaş, “Cezaevinin dışı Türkiye’de çok özgür bir ortam mı ondan da emin değiliz. İçerisi mi kötü dışarısı mı onlar izleyince karar verecekler. Fakat 30’dan fazla gazeteci halen tutuklu.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MYK öncesi genel merkez binasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Demirtaş, AYM'nin 'hak ihlâli' kararının ardından, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmasını değerlendirdi. Demirtaş, gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmuş olmaları nedeniyle mutluluk duyduklarını söyledi.

“Cezaevinin dışı Türkiye’de çok özgür bir ortam mı ondan da emin değiliz” diyen Demirtaş, içerisi mi kötü dışarısı mı onların izleyince karar vereceklerini kaydetti.

Demirtaş, “Fakat 30’dan fazla gazeteci halen tutuklu. Çok sayıda özgür basın çalışanı sahada ya dövülüyor ya silahla tehdit ediliyor, yaralanıyor, gözaltına alınıyor ya da cezaevine atılıyor. Televizyon kanalları kapatılmaya çalışılıyor. Tek bir muhalif sesin çıkmaması için hükümet elinden geleni yapıyor. Böyle bir ortamda Can Dündar ve Erdem Gül’ün çıkması kişisel hürriyetleri açısından sevindirici ama basın özgürlüğü açısından da büyük bir gelişme değildir.” ifadelerini kullandı.

“EN ETKİLİ YOL YASALARIN VE UYGULAMALARIN DEĞİŞTİRİLMESİ”

Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi’nin kararı da aslında politik özgürlükler, ifade özgürlüğü ve tutuklama hakkı ile ilgili bireysel bir karar. Genel olarak diğer davalara sirayet etmesi imkansız bir karar. Her hak ihlaline uğrayanın bu yolu denemesi uzun bir süreçtir. En etkili yol yasaların ve uygulamaların değiştirilmesi, demokratikleştirilmesidir. Umut ediyorum ki, bütün bu basın emekçilerinin çektiği zulüm, özgür bir topluma kavuştuğumuzda tarihe altın harflerle yazılacaktır.”


Kaynak: Birgun.net