Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 4. Olağanüstü Kongresi bugün Ankara’daki Büyükhanlı Park Otel’de, tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in mesajının okunmasıyla başladı.

13 Mayıs'ta tutuklanan ve Adana F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Yüksek'in mesajını Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan okudu.

Yüksek mesajında "Kürt halkı açısından çözüm, yaşadıkları ülkelerin bütünlüğü içerisinde bir halk olarak tanınması, anadilde eğitim, başta olmak üzere kimliksel haklarını özgürce geliştirebilecekleri, yerel otonomi, Özerk modeller içerisinde yönetime katılabilecekleri, kendilerini yönetebilecekleri bir çözümdür. DBP olarak değişim ve başta Kürt Sorunu olmak üzere tüm sorunların çözümü açısından Cumhuriyetin demokratikleşmesi gerektiğini, yani ‘Demokratik Cumhuriyet’ diyoruz" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ: SERA MALI KÜRT İSTİYORLAR

Kongrede konuşma yapan HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ise şu ifadeleri kullandı:

“DBP 100’den fazla PM üyesinin tutuklanması ya da siyaset dışı bırakılması, katledilmesi gibi ciddi baskılarla karşı karşıya kalmasına rağmen siyaset yapan bir parti. Birlikte yaşam fırsatı değerlendirilmezse Kürt halkı elbette tekçi siyasete teslim olmayacaktır. Buradaki tartışma, bölünme tartışması değil, demokrasi ve özgürlük olup olmayacağı tartışmasıdır.

Kürdü yok sayarak, hiçbir sorun bugüne kadar çözülmedi. Dün de ifade ettim: Bizden vazo ya da saksıda yetişmiş, sera malı Kürt istiyorlar. Kendi partilerinde bunun örneği var. Naylon bir çiçektir. Böyle olalım istiyorlar. Fakat orada onur yoktur. Biz buna itiraz ettiğimiz için bedel ödetmek istiyorlar.

Haklıyız, bütün dünya karşısında en büyük silahımız budur. Biz kimsenin köylerini yakıp milyonları sürgün etmedik, biz barış içinde yaşamak istiyoruz. Hakkımızın hukukumuzun kabul edilmesini istiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net