HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz'da gerçeklen darbe girişimi ve ardından başlayan soruşturma süreciyle ilgili olarak, "Darbeye karşı durmak Erdoğan’a destek vermek değildir, askerden asla medet ummayacağız. Darbeye karşıyız ama AKP’nin hatalarına da boyun eğip susmayacağız" diye konuştu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il örgütleri ve Özgür Kadın Kongresi’nin (Kongra Jinên Azad-KJA) Diyarbakır mitingi bugün gerçekleşiyor.

Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı Heyeti temsilcileri ile DTK ve DBP eş başkanları katıldı.

Darbelere hayır

Kurulan sahnenin arasına "Darbelere karşı radikal demokrasi" yazılı pankart asılırken, mitingin yapılacağı alanda, "Emeğime sahip çıkıyorum, darbelere direniyorum", "Bu HAL ile OHAL demokrasi getirmez" yazılı pankartlar yer aldı.

“Yaveriniz yerinizi darbecilere bildiriyor, kendinizi koruyamıyorsunuz…”

Mitingde konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Yaveriniz yerinizi darbecilere bildiriyor, kendinizi koruyamıyorsunuz” dedi.

Önder sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz üzerimize düşeni yaptık. Bugün de sonra da yapmaya hazırız fazlasıyla. Ama kimse bizden sessiz kalmamızı, boynumuzu bükmemizi beklemesin. Bu bizim fıtratımızda yok. Bizim sahnemiz hangi demokratik mücadelelerden geldiğimizi, neye hazır olduğumuzu gösteriyor. Gelin Sayın Öcalan’ın üzerindeki insafsız tecride son verin. Kendinizi koruyamıyorsunuz, yaveriniz yerinizi darbecilere bildiriyor. Sizin verdiğiniz güvence demokrasi isteyenleri ne kadar rahatlatabilir.”,

Demirtaş: Darbeye karşı durmak Erdoğan’a destek vermek değildir

Sırrı Süreyya Önder'in ardından kürsüye çıkan Selahattin Demirtaş'ın konuşmasında satır başları şöyle:

"5 Haziran 2015’te bu meydanda konuşmak yapmak üzere beklerken burada bir katliamla barbarlıkla karşılaştık. O gün o katliamda hayatını kaybeden ve canını ortaya kardeşimi minnetle anıyorum. Bugün çok daha kararlı ve sağlam bir iradeyle meydanlardayız.

"Kamışlı’da IŞİD’in katliamında yaşamını yitiren bütün kardeşlerimi Ahmet anıyorum. Sözde din adına ortaya çıktığını iddia eden bu barbar anlayışı topraklarımızdan silene kadar mücadele edeceğiz.

"Evet darbelere hayır, hemen demokrasi istiyoruz şiarıyla meydanlardayız. Ne istediğini ve nasıl istediğini bilen halklar özgürlüğüne en yakın halklardır. Amed halkı da böyledir. Bu meydanı dolduranların vereceği mesajı herkesin iyi okuması gerekiyor.

"36 yıl sonra ilk kez bir askeri darbeyle karşı karşıya kaldık. 12 Eylül’de cuntacı Kenan Evren yönetime el koyduğunda yönetimde Süleyman Demirel vardı. 12 Eylül’den bu yana darbeci bir anlayış zaten devam ediyor. 12 Eylül’de bizler halk olarak bu cuntacı zihniyetin karşısında nasıl durduysak 15 Temmuz’da da aynı şekilde karşı durduk. 15 Temmuz’da darbeye karşı çıkmak Erdoğan’a destek vermek değildir. Demokrasiye sahip çıkmak demektir. Her türlü darbeye hayır diyeceğiz ve demeye devam edeceğiz. Bir kez daha cuntacılar tankına, topuna güvenerek yönetime el koymaya kalkışırsa yine karşısında olacağız. Biz asla askerden yana olmayacağız. 15 Temmuz’da sokağa çıkanları selamlıyoruz. Darbeye karşı çıkmak, darbe zihniyetine karşı net tutum almak demokrat olmak adına zorunluluktur. Darbeden medet umarak kimse demokrat olamaz. Darbeye karşı olmak bir şarttır ama yeterli değildir"

Kaynak: Birgun.net